Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Δρυμός Ανοιχτό θέατρο "Οι εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη" 2011

Μία υπέροχη παράσταση φιλοξένησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου στο ανοιχτό θέατρο του Δρυμού. Μία παράσταση για μικρούς, αλλά κυρίως για μεγάλους. Τα σκηνικά, τα τραγούδια, οι χορογραφίες, η τέλεια σκηνοθετική ματιά της κυρίας Κάρμεν Ρουγγέρη και οι πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, αντάμειψαν με το καλύτερο τρόπο όσους παραβρέθηκαν το Αυγουστιάτικο βράδυ του Σαββάτου στον Δρυμό και δεν προτίμησαν τη θάλασσα.



Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και με ενθουσιασμό συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο, ψηφίζοντας άνδρες και γυναίκες στην εκκλησία του Δήμου των Αθηνών για μία κοινωνία  πιο ανθρώπινη και πιο Δημοκρατική. Τα παιδιά μας έμαθαν ότι το να ζητάς καμιά φορά συγνώμη δεν είναι ηττοπάθεια, αλλά αντιθέτως δύναμη ψυχής και μεγαλοσύνη. Αυτά και άλλα πολλά, μέσα από το έργο του Αριστοφάνη «εκκλησιάζουσες», διδαχτήκαμε όσοι παραβρεθήκαμε στην απολαυστική παράσταση. Για ακόμα μία φορά συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε να καλέσει την κυρία Ρουγγέρη για να παρουσιάσει όχι μόνο απολαυστικό, όχι μόνο διδαχτικό αλλά απόλυτα επαγγελματικό, με λεπτομέρεια στα σκηνικά και στα κοστούμια έργο .

Αναρτήθηκε από :

ΔΙΓΕΝΕΙΑ 2011:ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΟΧΩΡΙ

  ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ πραγματοποιήθηκε από το Σύλογο Ποντίων "ΔΙΓΕΝΗΣ" 
στα πλαίσια των ΔΙΓΕΝΕΙΩΝ 2011,την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011 στις 19.00 στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου.
Ακολούθησε ποντιακή βραδιά στο προαύλιο του συλλόγου
 (παλιές κατασκηνώσεις Μελισσοχωρίου - Κρυονέρι) με Πόντιους καλλιτέχνες
 
Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιόλογες γιατί βοηθούν τους νέους να θυμούνται τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Εορτασμός της Παναγίας Σουμελά στους Ανθόκηπους Δήμου Ωραιοκάστρου





Χθες το βραδάκυ στις 19.00 τελέστηκε ο Εορτασμός της εκκλησίας Παναγίας Σουμελά στους Ανθόκηπους Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με το παλιό Ημερολόγιο. Η νέα εκκλησία είναι η μοναδική στη Θεσσαλονίκη με το όνομα της Παναγίας Σουμελά, στον εορτασμό παρευρέθησαν ο Ψωμιάδης, Δήμαρχοι των γειτονικών Δήμων και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Η Μυγδονία και οι Μύγδονες στην Αρχαιότητα


Του Αντώνη Ε. Κοντόπουλου
Η Μυγδονία, (ή Μυγδονίη, Ηρόδ. 7.123.3), ήταν η περιοχή που εκτεινόταν γύρω από την λίμνη Βόλβη (Θουκ. 1.58.2), βόρεια της Χαλκιδικής και νότια από την Κρηστωνία και τη Βισαλτία.
Ο Όμηρος μας πληροφορεί (Ιλιάς XXI 209–211) πως ο Παίονας ευγενής Μύδων (πιθανότατα επώνυμος των Μυγδόνων της Ευρώπης) σκοτώνεται από τον Αχιλλέα κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Κατά την διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. , στην περίοδο της βασιλείας του Αλεξανδρου Ι (495-452 π.Χ.), ο Ηρόδοτος περιγράφει την Μυγδονία ως μια ξεχωριστή περιοχή από την Μακεδονία.

Ο Ηρόδοτος (VII 123.3) περιγράφοντας την εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδος, το έτος 480 π.Χ. , αναφέρει ότι το Περσικό Ναυτικό μπήκε στον Θερμαϊκό Κόλπο, πηγαίνοντας κατά μήκος της Μυγδονίας. Εξασφάλισε την κατοχή της Θέρμης, Σίνδου και Χαλάστρας, ενώ προς τα Δυτικά, ο Αξιός χώριζε την Μυγδονία από την Βοττιαία. Ο Θουκυδίδης δίνει πλήρη περιγραφή της Μακεδονικής εξάπλωσης στα εδάφη άλλων λαών και αναφέρει πως οι Αργεάδες βασιλείς εκδίωξαν τους Ήδωνες από την Μυγδονία (Θουκ. ΙΙ, 99). Πιθανότατα οι Μύγδονες αποτελούσαν μέρος του βασιλείου των Ηδωνών και ήταν συγγενικό φύλο με αυτούς.

Ο Στέφανος Βυζαντινός (s.v. Ηδωνοί) έγραψε πως ο Ηδωνός ήταν αδερφός του Μύγδονος, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα (VII παρ. 11) ένα μέρος των Ηδωνών είχε το όνομα Μύγδονες. Ο αρχαίος Γεωγράφος προσδιόριζε τους Μύγδονες της Ασίας ως μια Θρακική φυλή που είχε μεταναστεύσει από την Ευρώπη (Στράβ. VII 3, 2;  και XII 3, 22; 4, 4; 8, 10–11). Στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Μακεδόνας βασιλιάς Περδίκκας φέρεται να παραχωρεί στους Χαλκιδείς, εδάφη της Μυγδονίας, γύρω από την λίμνη Βόλβη.

Οι αρχαίες γραμματειακές πηγές αναφέρουν ως πόλεις της Μυγδονίας την Απολλωνία (Ξεν. Ελλ. 5.2.11; Δημ. 9.26),  Αρέθουσα (Ψευδο-Σκύλαξ 66;  Πλουτ. Λυκ. 31.5), Βρομίσκο ή Βορμίσκο (Θουκ. 4.103.1), Χαλάστρη ή Χαλέστρη (Εκατ. Fr 146; Ηροδ. 7.123.3), Ηράκλεια (Στεφ. Βυζ.), Λήτη (Στεφ. Βυζ. 413.19), Σίνδο (Ηρόδ. 7.123.3) και Θέρμη (Ηρόδ. 7.124).
Κατά την διάρκεια ολόκληρου του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., οι αρχαίες γραμματειακές πηγές περιγράφουν την περιοχή ως μέρος της Θράκης (Θουκυδ. I59, 1; II 95). Αργότερα ο Πλίνιος (Φυσ. Ιστορία, IV 10,35) αναφέρει τους Μύγδονες ως μια Παιονική φυλή στην περιοχή του Κάτω Αξιού, δίπλα από τους Πελαγόνες.

Ο Στράβωνας (Στραβ. VII frg. 41), μας πληροφορεί πως στην εποχή του (1ος αιώνας μ.Χ.), αλλά και στο παρελθόν, οι Παίονες είχαν στην κατοχή τους ένα μεγάλος μέρος της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα την περιοχή της Κρεστωνίας, την Μυγδονία και από τους Αγριάνες ως το Παγγαίον. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε οι Παίονες απόκτησαν τον έλεγχο της Μυγδονίας. Υποθέτουμε πως μπορεί να συνέβει μέσα στον 6ο αιώνα π.Χ., εφόσον στο τέλος του 6ου αιώνα η Μυγδονία είχε αποτελέσει τμήμα του Βασιλείου των Ηδωνών. Πιθανότατα η κατοχή της Μυγδονίας μπορεί να συνδιαστεί με τις Παιονικές εκστρατείες  στα Άβδηρα (Πίνδαρος, II Παιαν. 50–70) και την Πέρινθο (Ηρόδ. V 1–2) πριν το 512 π.Χ.
 Όπως είδαμε, ο Στράβωνας μας παραθέτει μια σημαντική πληροφορία για τους Μύγδονες της Ασίας. Ισχυρίζεται πως ήταν μια Θρακική φυλή που μετανάστευσε από την Ευρώπη (Στραβ. VII 3, 2). Η μαρτυρία του Ομήρου που αναφέρει τον Μύγδονα ως επώνυμο των Μυγδόνων της Ασίας (Ιλ. III 181–190) μας ωθεί στην υπόθεση πως η μετανάστευση πήρε μέρος πριν τον 8ο αιώνα π.Χ. και ανάμεσα στον 12ο και 11ο αιώνα π.Χ., την εποχή που οι Ευρωπαίοι Βρύγες μετανάστευσαν στην Ανατολία και ονομάστηκαν Φρύγες. Οι Μύγδονες της Ασίας ζούσαν στην Ανατολική Βιθυνία και κοντά στην Κύζικο, ενώ το παλαιότερο όνομα της Βιθυνίας ήταν Μυγδονία (Στραβ. XII 3, 22; 4, 4; 8,10–11; Pliny, Nat. hist. V 126, 145, Αμ. Μαρσ. XXII 8, 14 ).

Δημοσιεύτηκε στη :
http://history-of-macedonia.com/wordpress/2011/04/19/mygdonia-mygdones/

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα οριστικοποιηθούν έως τις 25 Αυγούστου, οπότε έχει καθοριστεί η δεύτερη παρουσίαση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πριν απ' την εισαγωγή και ψήφισή του από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Τα μειωμένα πρόστιμα θα αφορούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με πιθανότερο όριο τα 30.000 ευρώ τον χρόνο, ή οικογένειες με μέλη χωρίς δουλειά. Ερχονται μειώσεις των προστίμων, που τελικά αποδείχθηκαν τσουχτερά, αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού (χαμηλόμισθους, άνεργους, κ.λπ.), που σημαίνει ότι οι εκπτώσεις θα περνούν μέσω της εφορείας.
Θα υπάρξουν και αυξήσεις για μεγάλες υπερβάσεις των όρων δόμησης που ισχύουν σε κάθε περιοχή, εντός ή εκτός σχεδίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει παράλληλα τις εγκυκλίους προς τις πολεοδομίες, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η υποβολή δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες, η οποία με τα έως τώρα δεδομένα θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Τα περιθώρια είναι στενά, αλλά οι ανάγκες του οικονομικού επιτελείου για έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις τακτοποίησης, δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη χρονική άνεση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι:
1. «Στρογγύλεμα» των προστίμων που προβλέπει το νομοσχέδιο, τα οποία εκ πρώτης όψεως μειώνονται στο 15% της τιμής ζώνης, από το 100% που ισχύει σήμερα, αλλά για μεγάλες παρανομίες ή σε περιπτώσεις που ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί χωρίς άδεια, φθάνουν έως τον τριπλασιασμό της οφειλής. Με την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη να φθάνει έως το 45% της τιμής ζώνης, εκτιμάται ότι το κίνητρο δεν θα είναι και τόσο ελκυστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να προβλεφθούν μειωτικοί συντελεστές. Θα αφορούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με πιθανότερο όριο τα 30.000 ευρώ το χρόνο, με μέλη που είναι χωρίς δουλιά, καθώς και όσα διαθέτουν μία και μοναδική κατοικία με περιορισμούς όμως στο εμβαδόν.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί και συντελεστής παλαιότητας για να καλυφθούν ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν απ' το 2004 και με το σημερινό καθεστώς πληρώνουν χαμηλότερες τιμές από τις προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο, αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο τέλος διατήρησης. Αντιθέτως, θα υπάρξουν αυξήσεις για κατασκευές που υπερβαίνουν το 100% των τετραγωνικών που επιτρέπεται να χτιστούν στην περιοχή.

2. Αύξηση του χρονικού ορίου μέσα στο οποίο έχει κατασκευαστεί ένα αυθαίρετο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τακτοποίηση κτιρίων που έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28/4/2010, αλλά είναι πιθανόν να επεκταθεί η κάλυψη μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις δεν συνοδεύτηκαν από μπαράζ παρανομιών και επομένως καλό θα ήταν να κλείσουν μια και καλή όλες οι υποθέσεις.

3. Αντιμετώπιση του αιτήματος να θεσπιστεί εισφορά υπέρ του ΙΚΑ, παρ' όλο που στην προηγούμενη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους αλλά και στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ορίζεται σαφώς ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά το αίτημα του οργανισμού και προσανατολίζεται να διαθέσει μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα στο ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

4. Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων παρανομιών που έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, αλλά μετά τις 2/7/2009. Ο ισχύων νόμος σταματά στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά μπορούν να επωφεληθούν και οι μεταγενέστερες οικοδομές με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, πληρώνοντας όμως μεγαλύτερα πρόστιμα. Εχουν προβλεφθεί μόνον χαμηλότερα πρόστιμα για υπερβάσεις μέχρι 20 τετραγωνικά και εφόσον δεν υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης, που είναι 1.000 για ακίνητο εκτός σχεδίου, 2.000 ευρώ για εντός σχεδίου και με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Για περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης η μικρή αυτή παράβαση επιβαρύνεται με 3.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προχωρεί, πάντως, με σοβαρές ασάφειες:
*Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με περιπτώσεις που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις του 1983 και του 2003, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.
*Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, που εξαιρούνται σαφώς από τα μέτρα τακτοποίησης.
Η πρόταση που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι να δηλωθούν όλα τα αυθαίρετα, ώστε να υπάρξει ένα είδος «απογραφής» και στη συνέχεια κατηγοριοποίησης των παραβάσεων ώστε να εξεταστούν ειδικές λύσεις. Με αυτό το δεδομένο αναμένεται να κληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να καταθέσουν δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Αλλωστε έχουν άμεση ανάγκη από τα παράβολα, που είναι πιο τσουχτερά σε σχέση με αυτά των ημιυπαίθριων και έχουν οριστεί στα 500 ευρώ για παρανομίες έως 75 τετραγωνικά ή και 120 τετραγωνικά εφόσον αποτελούν μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη.
Για παραβάσεις μεγαλύτερης επιφάνειας τα παράβολα κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Θα ακολουθήσουν, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, τα πρόστιμα τα οποία θα διαμορφώνονται με βάση την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου και το ακριβές εμβαδόν.

Δηλαδή κάποιος που ζει σε αυθαίρετο (και δεν είχε ποτέ άδεια) θα πληρώσει πολύ ακριβά. Θα πρέπει όλοι να έχουν απόδειξη ανεργίας, και οι άνεργοι που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ θα πρέπει να τρέξουν άμεσα να δηλωθούν για να έχουν ένα αποδεικτικό στοιχείο.
Τώρα που θα βρει ένας άνεργος να δώσει 20.000ευρω για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο του, όταν πρέπει να συντηρήσει την οικογένεια του και αδυνατεί, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Κι αν κάποιος χωρίς χρήματα και με ανεργία δοκιμάσει να κάνει την ρύθμιση, έχοντας πίστη ότι αύριο μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, κινδυνεύει να μπει φυλακή γιατί το χρέος κάποια στιγμή θα γίνει απαιτητό στην εφορία, και είναι ποινικό αδίκημα, ή και να χάσει το σπίτι του αφού θα το κατάσχει η εφορία και το κράτος όταν κάποια στιγμή θα σταματήσει να παίρνει δανεικές δόσεις για να συντηρείται.
Και το ΙΚΑ που έχει προβλήματα θα το αφήσουνέτσι απλήρωτο, ή μετά λίγους μήνες θα αλλάξουν πάλι το νόμο και όσοι κάνουνε αιτήσεις, θα την πατήσουν.... γιατί κανένας νόμος και καμία απόφαση δεν είναι σταθεροί σήμερα, γιατί δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στο κράτος.


Αλλαγές στη δόμηση και για τους μικρούς οικισμούς και χωριά του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου

Ανατροπές στη δόμηση, αυτή τη φορά μέσα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που όμως δεν διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, περιλαμβάνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υπολογίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν πάνω από 6.000 οικιστικές ενότητες στο σύνολο της χώρας, όπου σήμερα οι οικοδομικέςε άδειες εκδίδονται με βάση διάταγμα του 1985.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι:

*Μειώνεται ο συντελεστής κάλυψης του οικοπέδου από 70% σήμερα σε 60%, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

*Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας και πλέον θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά, τα οποία επιπλέον πρέπει να έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο.

*Περιορίζονται από τα 400 στα 240τ.μ. της νέας οικοδομής.

*Απαγορεύεται η δόμηση σε οικόπεδα με κλίση εδάφους μεγαλύτερη από 25%, όταν σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού ανάγλυφου με προδιαγραφές για τις εκσκαφές των θεμελίων.

Με το διάταγμα του 1985 προβλέπονται ειδικές διατάξεις για επαγγελματικούς χώρους, γεωργικές εγκαταστάσεις και τουριστικές μονάδες, οι οποίες διατηρούνται αλλά με πιο αυστηρές προδιαγραφές και «ψαλίδισμα» κατά 30% των επιτρεπόμενων τετραγωνικών.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Α-Ω ΓΙΑΚΑΡΑΝΤΑ Jacaranda (mimosifolia Jacaranda) το μωβ δέντρο

Ένα από τα δημοφιλέστερα δέντρα που οι άνθρωποι αγαπούν να βλέπουν σε περιοχές χαμηλού παγετού είναι η μπλε Jacaranda (mimosifolia Jacaranda). Ένα ιδιαίτερα διακοσμητικό δέντρο με τη λεπτή φτέρη(άνθη) χρώματος (μπλέ –κίτρινη- άσπρη.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 2011

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ωραιοκάστρου εώς τις 9/9/2011.

Τα παιδιά τη φετεινή χρονιά ασχολήθηκαν με αθλητισμό, καλλιτεχνικά ζωγραφική και κατασκευές κοσμημάτων, κατασκευές με γύψο, τραγούδι, χορό, θέατρο  και πολύ παιχνίδι.
Τα μεγαλύτερα παιδιά  ασχολήθηκαν κολύμπι στο "Κονταξοπούλειο" δύο φορές τη βδομάδα αμέσως μετά τον Δεκαπεντάυγουστο, όπου έμαθαν τις βασικές κινήσεις του "προσθίου" και αναπνοές στο νερό.


Τελικά τα παιδιά που μένουν εδώ το καλοκαίρι έχουν μεγάλη δίψα και πάθος για παιχνίδι και περιπέτεια. Δεν αρέσκονται να μπαίνουν σε πρόγραμμα, και κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν την αντίδρασή τους για το ότι βρίσκονται στο σχολείο καλοκαιριάτικα.


Στη φωτογραφία ο Γεώργιος Κοσμίδης που ήρθε φέτος αρκετές φορές με ιδέες για "κατασκευές από άχρηστα αντικείμενα".
Τα παιδάκια ηλικίας από 5-9 συμμετείχαν σε θεατρική ομάδα όπου δούλεψαν το έργο "ο τζίτζικας και ο μέρμυγκας" το οποίο και θα παρουσιάσουν την τελευταία μέρα.
Τα κορίτσια εκδήλωσαν την επιθυμία τους να παρουσιάσουν "χορευτική παράσταση" τα τραγούδια της Πάτυ, και εργάστηκαν σκληρά πάνω σε αυτό.
Ένα από τα έργα των μικτότερων παιδιών ήταν και η αποτύπωση σε μακέτα  του σχολείου και του χώρου που περνάνε πολλές ώρες, όπου φυσικά τα ίδια έβαλαν και την μεγάλη επιθυμία τους για πράσσινο γύρω τους, ζωολογικό κήπο, πάρκα λιμνούλες και πως θα φανταζόταν να είναι το σχολείο τους σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.





Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα 2011


Για πρώτη φορά μετά από 17αιώνες τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας 15 Αύγουστο στο 2ο πιο παλιό Μοναστήρι του Χριστιανισμού στον κόσμο.
Η Παναγία Σουμελιώτισα πανυγηρίστηκε στον ιερό βράχο ΜΕΛΑ για άλλη μια φορά με συγκίνηση.
Προσκυνητές από όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν Πόντιοι και Φιλοπόντιοι για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, την Πανείμνητο μητέρα του Κυρίου.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» 15 Αυγούστου 2011

Ο Εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου είναι ένα μεγάλο γεγονός για το Ωραιόκαστρο και τους Δημότες. Πλήθος πιστών έρχονται στην Πανύγηρη της κεντρικής και πιο παλιάς εκκλησίας του Ωραιοκάστρου για να υμνήσουν την "Κοίμηση της Θεοτόκου" και να τελέσουν την περιφορά στο Ωραιόκαστρο.
Την φετεινή χρονιά δεξιά της εισόδου της εκκλησίας ήταν τοποθετημένη για πρόσκύνημα η "Παλιά Εικόνα της "Κοίμησης της Θεοτόκου"  που χρειάζεται αναπαλαίωση και δεν την εμφανίζουν κατά την διάρκεια του χρόνου.


Στην Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο Πολυχρονίδης Ανέστης, ο Καρασαβίδης Δημήτρης, ο Ματσουκατίδης Θεόδωρος και αρκετοί ακόμα που ασχολούνται με τα δημοτικά δρώμενα του τόπου και δεν κατάφεραν να φύγουν διακοπές λόγο των υποχρεώσεων που ανέλαβαν.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΥΓ 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΕΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ζητά από τους Δημότες να καταθέσουν προτάσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ


Ρυθμίσεις σχετικά με αδέσποτα ζώα

Ρυθμίσεις ετοιμάζεται να πάρει το Υπουργείο ανάπτυξης για τα αδέσποτα.
Μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες τις γάτες και σκύλους (κατοικίδια) ενώ για τα αδέσποτα θα είναι υποχρεωτική η στείρωση.
Θα δημιουργηθεί ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων στους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις. Επίσης θα θεσμοθετηθεί ευθύνη των Δήμων για κάθε βλάβη η ζημιά που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα εφ΄όσον δεν οργανώσει δομές.

Και επ’ ευκαιρίας να αναφέρουμε ότι στο βουνό του Ωραιοκάστρου κάποιοι άφησαν τα σκυλιά τους, τα οποία οργάνωσαν αγέλη με αρχηγό κάτι μεγάλα σκυλιά σαν αρκούδες, με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να κάνει βόλτα στο βουνό, ή τον καθημερινό του περίπατο.
Ας οργανωθούν οι αρμόδιοι φορείς γιατί τελικά το βουνό το χαίρονται οι σκύλοι....

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛλΟΔΑΠΟΥ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Εργάτης Αλβανός που μένει και εργάζεται στο Ωραιόκαστρο χρόνια  εργάστηκε στο σπίτι  κάποιου Ωραιοκαστρίτη Δημότη.
Όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής, εκείνος δεν ήθελε να πληρώσει και προφασίστηκε ότι δέχτηκε κλοπή από τον άμοιρο εργάτη, πήγε στο τμήμα και έκανε καταγγελία για κλοπή.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Αλβανός να πάει αυτόφωρο για κλοπή και φυσικά ακόμα και σήμερα δεν έχει πληρωθεί και το κατήγγειλε.
Είμαστε περίεργοι για το «ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της ιστορίας στο μέλλον» γιατί σίγουρα η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Είναι σύστημα όλων αυτών που δεν θέλουν να πληρώσουν, να καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο και από κατηγορούμενοι να περνάνε στην επίθεση για να μην τιμωρηθούν. Εμένα συγκεκριμένα μου έτυχε 3φορές σε ενοικιαστές που δεν ήθελαν να πληρώσουν και χρωστούσαν νοίκια πολλών μηνών, μετά από διαμάχη που είχαμε και φτάναμε στο Αστυνομικό τμήμα, να μας κατηγορούν ότι είχαν χιλιάδες ευρώ στο σπίτι ή στο κατάστημα και τους τα κλέψαμε κατά τη διάρκεια της έξωσης…με το δικαστικό επιμελητή. βέβαια και οι Αστυνομικοί ξέρουν τι γίνεται και δεν τρώνε κουτόχορτο. Η επόμενη ερώτηση τους είναι: Αφού είχες τόσες χιλιάδες ευρώ, γιατί δεν πλήρωνες τα νοίκια τόσον καιρό και έφτασες ως εδώ? Έχεις απόδειξη ότι είχες τόσα λεφτά στο σπίτι?

Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΕΚ

Δοκιμασμένη τακτική απάτης.
Η κλασσική μέθοδος, παίρνεις δάνειο ή σπίτι έτοιμο από τον ΟΕΚ μπαίνεις μέσα στο σπίτι και μετά διαλέγεις, δεν πληρώνεις τις δόσεις ή πληρώνεις κανονικά και είσαι φερέγγυος.
Όσοι ακολουθούν την 1η επιλογή ή το ρίχνουν στην κλάψα και κάνουν παύση πληρωμών, ή το ρίχνουν στη ρητορεία (ότι το κράτος μέχρι τώρα εξασφαλίζει τον κάθε αλλοδαπό και ερημοσπίτη, γιατί να μην εξασφαλίσει και τους έλληνες πολίτες που έχουν ανάγκη.)
Πάντως πληρώνεις δεν πληρώνεις για 10 έτη το κράτος είναι εγγυητής, και κανείς δεν μπορεί να σου το πάρει ή να στο βγάλει σε πλειστηριασμό.
Μάλιστα είχαμε κλασικό παράδειγμα κάποιου αγοραστή στο Παλιόκαστρο που πλήρωσε ένα μέρος των χρημάτων στον εργολάβο και τα υπόλοιπα λεφτά του συμβολαίου τα ξόδεψε αλλού σε αμάξι, στη δουλειά του.
Όταν ο εργολάβος τον πίεσε να πληρωθεί άρχισε τον εκβιασμό ότι θα τον καταγγείλει τα υπόγεια και τους ημιυπαίθριους προσπαθώντας έτσι να εκβιάσει καταστάσεις. Γνωρίζοντας ότι ο εργολάβος δεν μπορεί να του πάρει πίσω το σπίτι γιατί κάποιος δικηγόρος τον δασκάλεψε, άρχισε να πιέζει καταστάσεις να ωφεληθεί.
Όμως ο κάθε τέτοιος «έξυπνος» που πιστεύει  ότι κάτι θα κερδίσει ζημιώνει όλους τους υπόλοιπους γιατί είναι ένας από τους «υπαίτιους» που ζημιώνουν τα ταμεία του ΟΕΚ με αποτέλεσμα να μην μπορεί σήμερα ο ΟΕΚ να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των υπολοίπων