Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Κεραυνός Ωραιοκάστρου προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του, στην καθιερωμένη κοπή της πίτας και στη βράβευση των αριστούχων μαθητών-μαθητριών, αθλητών του συλλόγου, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11.30 στον πολυχώρο ROSE GARDEN.
Σπύρος Κρουσταλάκης
Ειδ Γραμματέας ΔΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του ηλεκτρονικού και εντύπου τύπου του ενιαίου Δήμου Ωραιοκαστρου που παρευρέθησαν στην συγκέντρωση , για την ενημέρωση τους σχετικά με την ίδρυση του νέου ενιαίου εμπορικού συλλόγου από μια ομάδα επαγγελματιών του δήμου μας η οποίοι την ανακοίνωσαν και στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του.

Νεα αίτηση κατατέθηκε,για της 20/2, για την συγκέντρωση των επιχειρηματιών για την ψήφιση του καταστατικού , η νεα αίτηση κατατέθηκε γιατί κρίθηκε οτι το διάστημα μέχρι της 30 /1 ήταν λίγο, για ενημέρωση την όλων των επιχειρηματιών .

Γράφει ο Γ. Νικόπουλος

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Δρομολογείται η υλοποίηση της δέσμευσης για δωρεάν email και «καθαρού» Ίντερνετ σε όλο το Ωραιόκαστρο

Ωραιόκαστρο,  20.1.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δρομολογείται η υλοποίηση της δέσμευσης για δωρεάν email και «καθαρού» Ίντερνετ  σε όλο το Ωραιόκαστρο

Η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Σαραμάντου για παροχή δωρεάν σύνδεσης στο Διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους  και τα δημοτικά διαμερίσματα του  νέου Δήμου
μπήκε ήδη σε διαδικασία διερεύνησης. Την  Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο κ. Σαραμάντος συναντήθηκε με ομάδα στελεχών της e-trikala AE, της αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου Τρικκαίων που έχει εξειδικευτεί στο σχεδιασμό και την κατασκευή έργων και υποδομών ευρυζωνικότητας. Στη συνάντηση έγινε έλεγχος από πλευράς e-trikala της υπάρχουσας υποδομής και συζητήθηκε η δυνατότητα προσαρμογής της όσο και δημιουργία νέας για την έναρξη λειτουργίας του δικτύου, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος δωρεάν αστικής επικοινωνίας, μέσω VOIP (voice over IP), μεταξύ των δημοτών.
«Είχα δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας ότι από την πρώτη μέρα της θητείας μας θα εργαστούμε σκληρά και με πρόγραμμα για να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους συνδημότες μας», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Σαραμάντος. «Επιλέξαμε συμβολικά η πρώτη μας κίνηση να αφορά τις Νέες Τεχνολογίες», συμπληρώνει, ενώ επισημαίνει ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η ευρύτερη συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων σε αυτόν τον τομέα, με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο Ωραιόκαστρο". 
 Αναρτηθηκε από
http://www.oraiokastro.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=518&Itemid=32

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση της Διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου στο Δελτίο τύπου 25/1/2011 του Νίκου Μπάτου και της παράταξης του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ωραιόκαστρο, 26.1.2011



Ως νέα Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου είχαμε υπογραμμίσει, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ότι αφήνουμε πίσω μας τις αήθεις προεκλογικές συμπεριφορές άλλων υποψηφίων εναντίον μας και εργαζόμαστε με αίσθημα ενότητας και συνεργασίας για την πρόοδο του Δήμου μας και μόνον.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο κ. Νίκος Μπάτος και όσοι μετεκλογικά συντονίζονται μαζί του δεν κατάλαβαν τίποτε από το μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μας το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Έτσι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στις 2 Ιανουαρίου, μέχρι και σήμερα, επαναλαμβάνουν συστηματικά το χειρότερο προεκλογικό εαυτό τους, δυναμιτίζοντας με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο οποιαδήποτε προσπάθεια να παραχθεί έργο, «τιμωρώντας» έτσι τους δημότες για το γεγονός ότι τους καταψήφισαν.
Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν προ ημερών την αποπομπή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκου Δούμπαλα, επειδή διέπραξε το…ατόπημα να κάνει διάλειμμα για τσιγάρο!
Τελευταίο κρούσμα αυτής της τακτικής, η χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπάτου, στην οποία επαναλαμβάνονται όσα έωλα εκστομίστηκαν στην προεκλογική περίοδο και υποστηρίζεται πως η Διοίκησή μας  δεν προχωρά σε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές του ελέγχου των οικονομικών σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις.
Απαντάμε, λοιπόν, τα εξής:
1)      Δεν έχουμε αποστεί σε τίποτε από όσα έχουμε διακηρύξει προεκλογικά για απόλυτη διαφάνεια στο νέο Δήμο Ωραιοκάστρου. Ο έλεγχος στα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων, βάσει νόμου, ανατίθεται σε συγκεκριμένη επιτροπή με σταθερή σύνθεση: σε αυτήν μετέχουν δύο σύμβουλοι από την πλειοψηφία, ένας από τη μειοψηφία και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μάλιστα τη μειοψηφία εκπροσωπεί η κ. Όλγα Γαβότση, από την παράταξη του κ. Μπάτου!
2)      Πρόθεση της Διοίκησης είναι στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάθε είδους έλεγχο στα οικονομικά των τριών πρώην Δήμων, βεβαίως και με ορκωτούς λογιστές.
3)      Όσον αφορά τη δήθεν αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Δούμπαλα, δε θα μπούμε στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε ποια ήταν η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου στα δεκαέξι χρόνια που διοικούσε το Δήμο ο κ. Μπάτος. Θα πούμε μόνον ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε κάθε Δήμο, έχει την υποχρέωση να διαφυλάττει την πρόοδο των συνεδριάσεων και την προστασία τους από ηθελημένες κωλυσιεργίες, «στημένες» εντάσεις και «ναπολεόντεια συμπλέγματα» ορισμένων.
4)      Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον κ. Μπάτο και τους συνεργάτες του, που δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν στους συνδημότες μας τον χειρότερό τους εαυτό, για τον οποίο καταψηφίστηκαν.
5)      Καθιστούμε σαφές, στον κ. Μπάτο, αλλά και όσους αναπαράγουν καθημερινά, με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε βήμα,  τις έωλες αιτιάσεις του κατά της Διοίκησής μας, ότι δεν έχουμε σκοπό να καταναλώνουμε καθημερινά την ενέργειά μας, απαντώντας στον κάθε πιθανό και απίθανο ισχυρισμό τους. Έχουμε να κάνουμε δουλειά, ως Δημοτική Αρχή. Αυτή όμως η στάση μας δεν πρέπει να εκληφθεί σε καμιά περίπτωση ως αδυναμία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/01/11 - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Μια νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να εγκαθιδρύσει στο Ωραιόκαστρο η νέα διοίκηση του δήμου. Μετά το ρεσιτάλ ερμηνείας του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Δούμπαλα, ο κ. Σαραμάντος δηλώνει θιασώτης της διαφάνειας.
Μιας διαφάνειας όμως η οποία δεν περιλαμβάνει τις απειλές που εξαπέλυσε ο κ. Δούμπαλας σε βάρος δημότη, κατά την διάρκεια του τελευταίου διαλλείματος της μαραθώνιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Μιας διαφάνειας η οποία κατέστησε επί χρόνια όμηρους εργαζόμενους στον πρώην δήμο Καλλιθέας και για την οποία μάλιστα καταδικάστηκαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαραμάντου.
Μιας διαφάνειας την οποία ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαραμάντος δεν τήρησε όταν καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς αδρανών υλικών από την διαχειρίστρια εταιρεία του λατομείου Μεσαίου.
Μιας διαφάνειας που του «επιτρέπει » να μην προχωρά στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές για την διενέργεια ελέγχου των οικονομικών στα νομικά πρόσωπα και τις Δημοτικές επιχειρήσεις του  πρώην Δήμου Καλλιθέας όπως δημόσια είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Αν έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Σαραμάντος τη διαφάνεια, να την χαίρεται! Δηλώνουμε ότι θα απαντούμε σε οποιονδήποτε επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο, υιοθετώντας πρακτικές και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες για τη σύγχρονη  πόλη του Ωραιοκάστρου και τους πολίτες της που διαθέτουν γνώση και μπορούν και κρίνουν.

Σύγχρονη Εποχή – Ισότιμες Κοινωνίες
Νικόλαος Μπάτος

Read more: http://oraiokastronews.blogspot.com/#ixzz1C99sq4Up

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

Για όσους θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης των υπογείων και σοφιτών, σε οικίες ή καταστήματα αλλά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις 36 δόσεις προς την Εφορία διότι τα ποσά είναι μεγάλα, και δεν τολμούν....
ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

Εμείς σας έχουμε τη λύση

Χρηματοδότηση μέσω τραπέζης εώς και 10χρόνια
για ποσό εώς 15.000ευρω χωρίς υποθήκες και προσημειώσεις.
Με 1 χρόνο περίοδο χάριτος αν αυτή τη στιγμή δυσκολεύεστε.

Ενδεικτικά για ποσό δανείου 10.000ευρω, η δόση είναι 210ευρω για 5 έτη.

Για πληροφορίες τηλ. 6907860582 ΙΔΕΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ!

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί στι 28 Ιανουαρίου και ωρα 8:30 στο "ROSE GARDEN".

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Είναι η μόρφωση των παιδιών υπόθεση όλων μας;


Πάντα πίστευα πως όταν έχεις στα χέρια σου παιδιά , πρέπει, άσχετα με το αντικείμενο της εργασίας που σε φέρνει σε επαφή μαζί τους, εσύ να τους δίνεις ότι παραπάνω μπορείς, να φεύγει δηλαδή το παιδί από σένα όχι μόνο με το εμβόλιο, αν είσαι γιατρός, η με το καινούργιο ρούχο, αν πουλάς ρούχα…
Πείτε το φιλοδοξία, πείτε το υπερβολική ανάγκη για δόσιμο, έτσι το έβλεπα και έτσι έκανα.
Από τότε που ξεκίνησα τη δική μου σχολή αγγλικών, από φοιτήτρια ακόμη, ασφυκτιούσα μέσα στις κλασσικές αρμοδιότητες μου.
Τι, μιας κι έχω παιδιά στα χέρια μου, να μην   τα εκμεταλλευτώ;
Και δόστου θεατρικά, χορωδίες, κάλαντα, φιλανθρωπικά, οικολογικά, τι να πρωτοθυμηθώ…
Τελευταία, είχα λουφάξει λίγο..

Είχα και κάτι συμβούλους, με περιμάζευαν

Να κάνετε μόνο αυτά που έχουν σχέση με τις ξένες γλώσσες.. Αυτή είναι η οντότητα σας στην τοπική κοινωνία, κατά τα άλλα αναλώνεστε.Τι σας κόφτει και κάνετε πράγματα και μάλιστα  στην ελληνική γλώσσα;. Είδατε καμία αύξηση του τζίρου σας με όλα αυτά που καταπιάνεστε;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα…

Μια μαμά μάλιστα σ ένα ερωτηματολόγιο μου έγραψε
Τα κουράζετε τα παιδιά. Εικαστικά, πολιτιστικά, δεν προλαβαίνουμε να τα μαζεύουμε πια…
Αυτό ήταν! Τα σταμάτησα. Μαχαίρι!
Έπεσα με τα  μούτρα στην αγγλική γλώσσα, τις εξετάσεις, ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ και ήμουν ένα καλό σχολείο εκμάθησης της γλώσσας και  προετοιμασίας υποψηφίων
Μέχρι που πέρυσι, διδάσκοντας  ένα τμήμα αριστούχων μαθητών μου, σίγουρο το πτυχίο, αναφερθήκαμε στον Charles Dickens .
Κανείς από τους περί τους δέκα αριστούχους μου, και εξαίρετου ήθους παιδιά, δεν τον ήξερε…
Και η συζήτηση έβγαλε κι  άλλες άγνοιες, Ελλήνων σπουδαιότατων λογοτεχνών, που  μ έκαναν να  αναλογιστώ..
·        Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός μας , στην μόρφωση των παιδιών μας..

Κι έτσι, αυτή τη φορά εντελώς αντιδημοκρατικά κι ενάντια στις επιταγές του management, ανακοίνωσα στις δύο πιο κοντινές συνεργάτιδες που μου έδειχναν γραπτά προς βαθμολόγηση..
Φέτος θα  κάνουμε χορωδία
- Μάλιστα, είπε η μια ..μουδιασμένη
Και βιάστηκε να προσθέσει..
- Αν και δε νομίζω , τα παιδιά σήμερα έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες.
- Για να προσπαθήσουμε , είπα πάλι εγώ
 Φανταστείτε τη χαρά μας όταν στην πρώτη συνάντηση γέμισε το σχολείο χαρούμενες φατσούλες που οι περισσότερες έσερναν κι ένα μουσικό όργανο πιο μεγάλο απ το μπόι τους….
Και χορωδία κάναμε και κάλαντα έψαλαν τα παιδιά στα αγγλικά έξω στις γειτονιές, και θέατρο να είχα το κουράγιο να κάνω, πιστεύω πως θα’ ρχόντουσαν…
Μόνο που δεν είχα πια το κουράγιο., πολλές ο έγνοιες κι ο χρόνος λίγος.
Είχα όμως έμπνευση και σκαρφίστηκα ένα ωραίο , κατά τη γνώμη μου , θέμα για να τα βάλω να γράψουν και να φωτογραφήσουν μέσα στις αργίες.., αντί να κάθονται όλη μέρα στον υπολογιστή..
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ…τους έδωσα κι ένα μικρό κειμενάκι για να στηρίξω την εργασία και να τους δώσω έναυσμα κι αυτό ήταν..
Μας πλημμύρισαν οι συμμετοχές
Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας…
Τουτέστιν, αγαπητοί μου για να μη σας κουράζω, αν δώσουμε κίνητρα στα παιδιά θα ανταποκριθούν…κίνητρα όμως που να τους κινούν το ενδιαφέρον , να τους κάνουν να νιώθουν δημιουργικά και  όχι να μαθαίνουν στείρα πράγματα και βαρετά..
Αλλά εμείς δεν το κάνουμε.. Βαριόμαστε, είμαστε πολύ απασχολημένοι δεν ξέρω..
Μη μου λέτε όμως πως δεν είναι ο ρόλος μας αυτός..
Όλοι παίζουμε το ρόλο μας στην μόρφωση των παιδιών, αν θέλουμε..
Αν δε θέλουμε όμως , τουλάχιστον ας βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν.. 

Γράφει η  Αναστασία Kαραογλάνη

Ο ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

'Εδωσε τον ορισμό της διαφάνειας στη συνεδρίαση του ΔΣ που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδαμε στον τόπο αυτό.

Ήταν ένα δημοτικό Συμβούλιο διαφορετικό από τα άλλα αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ωραιοκάστρου που τώρα πια μετατράπηκε σε αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για να μπορεί να φιλοξενεί κόσμο.
Ήταν μια συνεδρίαση (διάρκειας περίπου 6 ωρών) που τα είχε όλα, σαν λαική συνέλευση.
Παρουσίες από όλα τα χωριά σχεδόν, τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις,συζήτηση επί των θεμάτων, παρεμβάσεις πολιτών, και κυρίως λαό που επιτέλους άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για "τα κοινά", πράγμα πρωτόγνωρο για το Ωραιόκαστρο.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια γινόταν στον επάνω όροφο του Δημαρχείου σε μια μικρή αίθουσα που χωρούσε ίσα ίσα τους Δημοτικούς συμβούλους, δίπλα στο γραφείο του δημάρχου όπου οι 19 σύμβουλοι βρισκόταν στριμωγμένοι σε λίγα τετραγωνικά, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες καθόταν έξω στο διάδρομο και η συμμετοχή τους στα δρώμενα  ήταν αδύνατη. Ίσως να γινόταν και εσκεμμένα έτσι τόσα χρόνια, για να μην μπορεί κανείς να τους ακούει, να τους βλέπει, και να μην γνωρίζει ο κόσμος το τι γίνεται, το τι αποφασίζεται.
Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά τώρα. Περισσότεροι από 100 πολίτες παρακολούθησαν το πρώτο ουσιαστικά δημοτικό συμβούλιο και είμαστε σίγουροι ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι δηλώσεις και διακηρύξεις περί διαφάνειας στις οποίες μας έχουν συνηθίσει κάποιοι προηγούμενοι πολιτικοί, ήταν πλασματικές, γιατί στην πράξη δεν επέτρεπαν στους πολίτες να συμμετέχουν. Ήταν "διαφάνεια" με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.
Αν και έγιναν προσπάθειες μεγάλες και απο τον κ. Γαβότση και απο τον κ. Μπάτο να χαλάσουν την ομαλή ροή της συνεδρίασης, και να κατευθύνουν την συζήτηση εκεί που ήθελαν αυτοί.
Γενικά υπήρχε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στην διάρκεια της συνεδρίασης, και όλοι έδειχναν απαιτητικοί, και ανύσηχοι να λύσουν όλα τα θέματα και τα προβλήματα του τόπου από την πρώτη μέρα.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

ΘΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ;


Ο ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση ονειρεύονται να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη μας. Από 1η Φλεβάρη ετοιμάζουν νέες αυξήσεις «φωτιά» στα εισιτήρια από 50% ως και 280%, ενώ οι κάρτες έχουν ήδη αυξηθεί. Το εισιτήριο από τα 0,60 λεπτά θα πάει στα 0,80 λεπτά,  δίχως μετεπιβίβαση και στα 0,90 λεπτά με μια μόνο μετεπιβίβαση.
Γιατί; Επειδή η κυβέρνηση θέλει να μειώσει σημαντικά την κρατική επιδότηση και οι μέτοχοι  του ΟΑΣΘ θέλουν να συνεχίσουν να τσεπώνουν τα υψηλότατα κέρδη τους που φέτος φθάνουν τα 16.000.000 ευρώ.

Η δική μας όμως απάντηση είναι απλή «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» ή κάπως πιο πολεμική «μολών λαβέ».
Απαιτούμε:
να ακυρωθούν οι αυξήσεις, περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία, κοινωνικοποίηση των αστικών  συγκοινωνιών,  πλήρη κατάργηση του εισιτηρίου.

Σας καλούμε λοιπόν όλους:

το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου «Παύλος Μελάς» (ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου, συμβολή Καραισκάκη και Μακεδονικού Αγώνα),

σε μια εκδήλωση - διαμαρτυρία στην οποία μαζί με τα γενικά αιτήματα θα συζητήσουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα της συγκοινωνίας του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου, όπως  συχνότερα δρομολόγια, μαθητές - σχολεία, ανάγκη για νέα λεωφορειακή γραμμή του ΟΑΣΘ που θα συνδέσει τις τρεις συνενωνόμενες ενότητες, Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα και Μυγδονία.

Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ωραιοκάστρου «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ».
Τηλ. Επικοινωνίας: 2310696683, 6979498881, 6937248109

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

2o ΔΣ στο Ωραιόκαστρο που συνέπεσε με τα γενέθλια του Δημάρχου

Απ΄ότι φαίνεται ο κόσμος ενδιαφέρετε πλέον πολύ για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το τραπέζι της Διοίκησης είχε πολλούς παρατηρητές που ήρθαν να πουν την άποψη τους, τα παράπονα τους. Νέοι, και ηλικιωμένοι από κάθε χωριό ήρθαν εκεί και με τον τρόπο τους πίεσαν για αποτέλεσματα, για απαντήσεις, για ξεκάθαρες ουσιώδης κουβέντες πριν ακόμα η Διοίκηση Σαραμάντου κλείσει 20εργάσιμες μέρες θητείας.
Εντύπωση έχει κάνει η θέση κάποιων να επιβάλλουν την γνώμη τους και τις δικές τους θέσεις στο Δήμαρχο για το πως θα διοικήσει, ή πως θα λειτουργήσει το Δήμο και μάλιστα με ύφος πολύ επιθετικό.

Περισσότερα σε λίγο

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, Πέμπτη 20/1 στις 6 το απόγευμα.

"Οι πολίτες του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου αναμένουν με ενδιαφέρον την μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι κατά κύριο λόγο τυπικού χαρακτήρα (φαίνεται ότι και η νέα Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει την «πεπατημένη», φέρνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά κύριο λόγο διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα).  
Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση (έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων) καθώς και όσα μεσολάβησαν (πρώτες ανακοινώσεις από Σαραμάντο για την υπερχρέωση του νέου Δήμου, ανεξαρτητοποίηση Χατζηπαραδείση, ανάρτηση του αλαζονικού, απειλητικού σημειώματος του ειδικού συμβούλου του Σαραμάντου) διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Από τα 20 θέματα της ημερήσιας διάταξης ενδιαφέρον φαίνεται να έχει το 18ο: « Αποδοχή και έγκριση υλοποίησης του έργου με τίτλο: Δράσεις για την ενίσχυση του τοπικού ανθρώπινου κεφαλαίου, συνολικού προυπολογισμού 1.274.710 ευρώ και εξουσιοδότηση του Δημάρχου να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.», κυρίως λόγω του υψηλότατου προυπολογισμού.
Επίσης, ενδιαφέρον είναι και το 19ο: «Εξέταση αίτησης παραίτησης του κ. Χατζηαντωνίου Ευαγγέλου, Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Μυγδονίας και αντικατάστασή του.»
Ο κ. Χατζηαντωνίου φαίνεται λοιπόν πως είναι ο μοναδικός, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόεδρος νομικού προσώπου ή δημοτικής επιχείρισης των τριών συνενωνόμενων δήμων που υπέβαλλε την παραίτησή του. Και έχει τα εύσημά μας, αφού δεν νοείται να βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση και ταυτόχρονα να συνδιοικείς με την πλειοψηφία, έστω και για 2 περίπου μήνες (μέχρι την συγχώνευση των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων και τον ορισμό νέων διοικήσεων).  Ο διευρυμένος Δήμος Ωραιοκάστρου, βάσει του «Καλλικράτη» θα μπορεί να έχει 1 νομικό πρόσωπο (π.χ ΠΟΔΩ), 1 κοινωφελή επιχείρηση (π.χ ΔΗΚΕΩ) και μια επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αναμένονται λοιπόν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου και ο ορισμός νέων διοικήσεων. Μέχρι τότε μπορούν να συνεχίσουν οι προηγούμενες διοικήσεις ή να αντικατασταθούν τα μέλη τους από την πλειοψηφία.
Σ’ εμάς πάντως έκανε εντύπωση ότι από την παράταξη του Μπάτου ούτε ο Αταμιάν παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΔΗΚΕΩ ούτε και ο Παρπόρης από Πρόεδρος του ΠΟΔΩ, πως λοιπόν ο κ. Νίκος να μην βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» και να μην εμπιστεύεται για τις επιτροπές παρά μόνο τον εαυτό του και την Γαβότση από την Λητή.
Τέλος περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίτηση της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τις υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων από τον ΟΑΣΘ και την Κυβέρνηση.
Θα τα ξαναπούμε βέβαια όλα αναλυτικά μετά το Δημοτικό Συμβούλιο".

Ρεπορτάζ του "Τροχού", 18-1-2011

http://www.otroxos.gr/oraiokastro/reportage/248--201-6-

Κοινωνική Εταιρικότητα σε τοπική κλίμακα: Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Οι διαδικασίες κοινωνικής εταιρικότητας σε τοπική κλίμακα  δημιουργούν ένα δημόσιο χώρο της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας ανάμεσα στην αγορά και το κράτος. Ωστόσο, ο τοπικός ΚΔ είναι μια μακροχρόνια διαδικασία με εν­διαφέρουσες προοπτικές αλλά και αρκετές δυσκολίες για τους κοινωνι­κούς εταίρους .
Μια αντίστοιχη διαδικασία ΚΔ σε τοπικό επίπεδο προβλέπει και ο "Καλλικράτης" που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τη λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ) σε κάθε Δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους. Η συγκρότηση των ΔΕΔ ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Η σύνθεση της ΔΕΔ περιλαμβάνει εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Οι κύριες αρμοδιότητες της ΔΕΔ είναι:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων, που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ
Η ΔΕΔ συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της ΔΕΔ, είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη ΔΕΔ προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αρμοδίως εντεταλμένος αντιδήμαρχος. Στις συνεδριάσεις της ΔΕΔ καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Η ΔΕΔ συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να εξειδικεύσουν τα οφέλη από τις δια­δικασίες τοπικής κοινωνικής εταιρικότητας. Τα δυνητικά οφέλη για τους συμμετέχοντες είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, η οργανωτική καινοτομία, η αυξημένη πρόσβαση σε πόρους, η βέλτιστη πρόσβαση σε πληροφόρηση, τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες, η αυξημένη φήμη και αξιοπιστία και η δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας.
Τα δυνητικά οφέλη για την κοινότητα είναι η τοπική οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπλαση των κοινωνικών υποδομών, η καλύτερη πρόσβαση και η βελτιωμένη ποσότητα/ ποιότητα των παρεχόμε­νων υπηρεσιών, η βελτίωση στις υπηρεσίες και τη στάθμη της υγείας και της εκπαίδευσης, η μείωση της εγκληματικότητας και της βίας, η ολική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, η ενίσχυση της αντίληψης και της ικανότητας των πολιτών για ατομική και συλλογική τους εμπλοκή στο διάλογο και τη διαπραγμάτευση, η ανάπτυξη καινοτομιών, η δημιουρ­γία μεταβιβάσιμων μοντέλων καλής πρακτικής, η έμπνευση των άλλων για να επιχειρήσουν μια εταιρική προσέγγιση, η αποφυγή της σπατάλης δημόσιων πόρων, η βελτίωση της συνο­λικής εικόνας της τοπικής κοινωνίας, η διάχυση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, η συμβολή στην ανάπτυξη μιας ευρύτερης κουλτούρας εταιρικότητας κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν σκόπιμο - ενόψει της λειτουργίας της ΔΕΔ - να συζητηθεί σε βάθος το αναγκαίο υπόβαθρο για την ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία των διαδικασιών ΚΔ στο αποκε­ντρωμένο επίπεδο. Η ικανότητα δέσμευσης των εμπλεκόμενων μερών, η γνήσια αντιπροσώ­πευση των κοινω­νικών συμφερόντων, η πολιτική βούληση για συνεργασία, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας κοι­νωνικής εταιρικότητας και η αποφυγή της προσπάθειας κρατικού ή κομματικού ελέγχου των διαδικασιών είναι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν την αποτελεσμα­τική λει­τουργία του θεσμού της ΔΕΔ.

Μια ανάλογη εξέλιξη θα ήταν εφικτή στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον, εφόσον η κοινωνία των πολιτών και οι τοπικοί φορείς εκπροσώπησης συμφερόντων αποκτήσουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Μολαταύτα, δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που να δικαιολο­γούν μια αισιόδοξη πρόβλεψη.      

             
* Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεσολαβητής Διαιτητής ΟΜΕΔ
Θεόδωρος Κουτρούκης

Φασούλι το φασούλι γιεμίζει το σακούλι του καταχρεωμένου Δήμου Ωραιοκάστρου

O Σαραμάντος είχε το όνομα του εργασιομανή Δημάρχου και σφιχτού στη διαχείριση στο Δήμο Καλλιθέας οκτώ έτη τώρα. Ξεκινώντας την θητεία του στο Δήμο Ωραιοκάστρου άρχισε το συμμάζεμα, για να μπορέσει να βάλει μια σειρά στις άσκοπες σπατάλες που γινόταν τόσα χρόνια και   μόνο επιβάρυνση έφερναν στην τσέπη των Δημοτών Ωραιοκάστρου.
Δυανύουμε μια δύσκολη εποχή και όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και προσοχή αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα πανοτόκια και την επιτήρηση.
1ο βήμα καλής διαχείρισης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου :
Έβαλε τέλος στα αυτοκίνητα του Δημάρχου κι άλλα που κυκλοφορούσαν σε όλη την Θεσσαλονίκη με καύσιμα του δήμου

Από σήμερα ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι αλλά και οι πρόεδροι θα μετακινούνται με τα αυτοκίνητα τους, μόνο για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους και μέσα στο ωράριο θα τα χρησιμοποιούνε και αυτά με οδηγό.
Έτσι τώρα και δεν θα φθαρούν- συνεργία  , λάστιχα κ.τ.λ. – και θα κερδίσουμε – σαν δημότες και σαν Δήμος – τα έξοδα για καύσιμα και  το κυριότερο δεν θα σκανδαλίζεται ο πολίτης βλέποντας τις δύσκολες  - οικονομικά – ημέρες που περνάμε κάποιους να μετακινούνται με δημοτικά αυτοκίνητα, αργά το βράδυ.
Επίσης το όχημα του πρώην Δημάρχου και αυτό θα μεταφερθεί – μάλλον, αν δεν κάνουμε λάθος – στην δημοτική αστυνομία  και ο Σαραμάντος θα χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του το δικό του αυτοκίνητο πληρώνοντας αυτός τα καύσιμα, απο την τσέπη του. 
Δεν είναι πρωτοπόρος ο Σαραμάντος ούτε φέρνει την επανάσταση, κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι…αφού πληρώνονται από το κράτος και μόνο σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις ή σε επίσημες αποστολές, να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο του Δήμου και πάντα με οδηγό. 
2ο βήμα καλής διαχείρισης:
Βάζει από σήμερα ένα τέλος η σπατάλη με τα κινητά τηλέφωνα και τους μεγάλους λογαριασμούς που πληρώνανε οι Δημότες του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Ο Δήμαρχος αλλά και οι Αντιδήμαρχοι και όποιοι άλλοι είχαν την δυνατότητα να έχουν δωρεάν κινητά τηλέφωνα, τώρα δεν θα έχουν. Παρέλαβε από τους παλιούς τα κινητά τους τηλέφωνα – που ήταν και πολλά, με μεγάλους λογαριασμού – και τα έστειλαν στην αποστρατεία.
Δεν θα έχει κανένας  - ούτε και ο Δήμαρχος ο Δημήτρης Σαραμάντος – κινητό τηλέφωνο και όπως μας είπε όποιος θέλει να μιλάει  για να κάνει την δουλειά του, θα το κάνει από το δικό του κινητό τηλέφωνο. Εδώ  που τα λέμε την ώρα της υπηρεσίας τους  στο Δήμο μπορούνε να μιλάνε από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα –  με μέτρο φυσικά -  αλλά και τις άλλες ώρες από τα δικά τους, γιατί δόξα το θεό και ο Δήμαρχος αλλά και οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι αλλά και άλλοι ...πληρώνονται.

3ο βήμα καλής διαχείρισης:
Δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώγια την νέα αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, που με τον Καλλικράτη διπλασιάστηκαν οι ανάγκες του Δήμου και η παλιά δεν εξυπηρετούσε.
...με 0 κόστος λειτούργησε η αίθουσα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου.
Η παλιά αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα μετατραπεί σε γραφεία που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Δήμου.

Γράφει η Κυριακίδου Σοφία

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΠΑΤΟΥ στο Ωραιόκαστρο

Ένα πουλάκι (παπαγαλάκι) μας τιτίβισε ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος, μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να πάρει θέση μέσα στο Δήμο έμισθη, ανοίγει γραφείο στο Ωραιόκαστρο στη Λ. Δημοκρατίας και ξαναγυρίζει στην δικηγορική του καριέρα που άφησε 16 χρόνια λόγο υποχρεώσεων του στο Δήμο.

Σωστό ή λάθος?

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ...πηδάει και τα φτάνει.... λέει μια παροιμία

Αφορμή είναι η συνέντευξη που έδωσε ο κ.Καρασαββίδης Δημήτρης (Δημ Συμβουλος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ μιλώντας για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών 2010.
βλέπε: 
http://www.xronews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=161:2011-01-14-09-21-01&catid=4:politics&Itemid=9
Ο κ. Καρασαββίδης αναφέρει τους λόγους που δεν είναι σήμερα η παράταξη του ΓΑΒΟΤΣΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ διοικούντες στο νέο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι χάσανε τις εκλογές εξαιτίας κακής στρατηγικής:
"Στην λανθασμένη στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απέδωσε ο πρώτος σε ψήφους στην περιφέρεια Ωραιοκάστρου δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Πολιτεία με Όραμα» Δημήτρης Καρασαββίδης, τον αποκλεισμό από τη β’ Κυριακή.
Αν και χαρακτήρισε «έκπληξη» την εκλογή του Δ. Σαραμάντου στο δημαρχιακό θώκο του δήμου Ωραιοκάστρου, αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός που έγινε έδινε βαρύτητα στην επαναληπτική και όχι στην προκριματική εκλογική αναμέτρηση.
«Θεωρούσαμε δεδομένη την πρόκριση του κ. Μπάτου στη β’ Κυριακή, γι’ αυτό και επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το σύνθημα “Μπάτο, θυμήσου πως δήμαρχος δεν θα ‘σαι όλη τη ζωή σου” το οποίο να σας θυμίσω ότι χρησιμοποίησαν οι μαθητές, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν για τη σχολική στέγη στο Ωραιόκαστρο. Με τον ίδιο τρόπο, παραλλάξαμε και το σύνθημα “16+” με το “16 stop”, προκειμένου να καταδείξουμε τη θέληση μας για τελμάτωση της θητείας της απερχόμενης διοίκησης του δήμου», τόνισε ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον καποδιστριακό δήμο Ωραιοκάστρου".

Δηλαδή ο αγώνας που δήθεν έκαναν τα ανήλικα παιδιά, και κατέβηκαν όλη την οδό Κομνηνών φωνάζοντας συνθήματα, ήταν δημιούργημα της παράταξης ΓΑΒΟΤΣΗ, εγώ αυτό συμπερένω.
Χρησιμοποίησαν ανήλικα παιδιά για να περάσουν την γραμμή τους σε εκλογικό αγώνα. 
Αυτό μάλον είναι και "άνανδρο και ανήθικο", λέω εγώ τώρα. 
Και μάλιστα πολύ "ποντιακό" να έρχεστε κατόπιν εορτής και να περηφανεύεστε για το ανήθικο έγκλημα, και να το χρησιμοποιείτε για να δείξετε ότι εσείς πρωτοπορήσατε απέναντι στον Μπάτο, και να περηφανευτείτε γι αυτό σας το κατόρθωμα.

Με λίγα λόγια η παράταξη  ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ με επικεφαλή τον κ. Γαβότση δεν πίστευε ποτέ ότι θα έχαναν τις εκλογές από τον Δήμαρχο Καλλιθέας.
Το φαβορί γι αυτούς ήταν πάντα ο κ. Μπάτος.
Αναφέρει επίσης ότι και για τον κ. Μπάτο ανταγωνιστής φαβορί ήταν ο  κ. Γαβότσης, και όχι ο κ. Σαραμάντος.

Τότε πως εξηγείται όλος αυτός ο αγώνας να γίνει δικαστήριο του Σαραμάντου 2 μέρες πριν τις εκλογές, να βγάλουν καταδικαστική απόφαση, να λιδορήσουν το όνομα και του ίδιου και των συνεργάτων του, να τον κυνηγήσουν με κάθε ανήθικο μέσο, με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη για να τον βγάλουν από τις εκλογές;
Μήπως όλο αυτό το σενάριο που ήταν προσχεδιασμένο, να πετάξει τον Δήμαρχο Καλλιθέας εκτός εκλογών, έδινε σε όλους τους αντιπάλους του την πεποίθηση ότι ο Σαραμαντος δεν αγωνίζεται, δεν παίζει, δεν είναι κίνδυνος γι αυτούς;
Γιατί από ότι γνωρίζουμε μια βδομάδα πριν τις εκλογές της Α Κυριακής τα γκάλοπ έδιναν 27% ποσοστό επιτυχίας στον Σαραμάντο και με την δυσφήμιση που του έγινε έπεσε 3-5%.
Αν ο κ. Μπάτος δεν φοβόταν τον Σαραμαντο σαν αντίπαλο θα έμπαινε σε αυτή την λογική πολέμου; Στην τακτική των χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη;

Αλλά κατόπιν εκλογών ο καθείς μπορεί να λέει ότι θέλει και να δικαιολογεί την ήττα του, όπως αυτός νομίζει.
Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Συνδυασμός ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ανέβηκε πολύ γιατί δούλεψε εντατικά τον τελευταίο μήνα των εκλογών αλλά δεν ήταν αρκετό όλο αυτό να πάνε 2η Κυριακή.
Κι αν 2μέρες πριν τις εκλογές δεν κοκκίνιζε το Ωραιόκαστρο από φυλάδια κατά του Σαραμάντου, για να δημιουργηθούν εσφαλμένες και κακές εντυπώσεις στους ψηφοφόρους ο κ. Γαβότσης δεν θα έπαιρνε παραπάνω από 17-18%. 


Γραφει η Σοφία Κυριακίδου

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝΟΧΗ

"Αποφασισμένος να επιδείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που πλήττουν την εικόνα της διοίκησης του δήμου, εμφανίζεται ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος.
«Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που εκδηλώνονται τέτοιου είδους περιστατικά», δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαραμάντος, σχετικά με την ανάρτηση ανακοίνωσης από ειδικό σύμβουλο του που προκάλεσε σάλο για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στο συνεργάτη του, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα. «Σε καμία περίπτωση, τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν συνάδουν με το προφίλ και το ύφος της διοίκησης, ακόμα και αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του συμβούλου μου για να αφαιρέσουν κάποια έγγραφα από το γραφείο του», υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.
Αίσθηση, ωστόσο προκαλεί το γεγονός για ποιο λόγο υπάλληλος ή υπάλληλοι του δήμου αφαίρεσαν έγγραφα υπηρεσιακού χαρακτήρα από το γραφείο συνεργάτη του κ. Σαραμάντου".

γράφει ο Γ. Κατσιάνης στην εφημεριδα ΧΡΟΝΟΣ
Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2011
http://xronews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=156:l-r&catid=4:politics&Itemid=9

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΟΥ


«Λειτουργούσε συγκεντρωτικά, δεν μας άφηνε πολλά περιθώρια κινήσεων», δήλωνε σε συνέντευξή δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του, για τον Ν. Μπάτο. Όπως λειτουργούσε σαν δήμαρχος, έτσι φαίνεται να λειτουργεί και σαν αντιπολίτευση, αφού στις τρεις θέσεις που δικαιούταν η παράταξή του – στις διάφορες επιτροπές του Δήμου- στις δύο όρισε τον ευατό του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται, ότι ο Ν. Μπάτος, με τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί, όπως έχασε τη δημαρχία, ίσως χάσει τώρα και την παράταξή του. 

Ήδη ο δεύτερος σύμβουλός του σε ψήφους ο Ιωσηφίδης Κυριάκος του επέρριψε τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα, «κούρασε μετά από 16 χρόνια διοίκηση» δηλώνει σε συνέντευξη του στο «ΧΡΟΝΟ» και συνεχίζει «λειτουργούσε συγκεντρωτικά, δεν μας άφηνε πολλά περιθώρια κινήσεων». 

Είχε προηγηθεί άλλη μια συνέντευξη του πρώτου σε ψήφους συμβούλου του Αταμιάν Π., στην ίδια εφημερίδα που έκανε λόγο «για ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» και ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στα λάθη που έγιναν». 

Ο Ν. Μπάτος, όπως αποδείχθηκε, είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα προεκλογικά, περιτριγυρισμένος από τους γνωστούς αυλοκόλακες. Έφτασε στο σημείο να δυσκολεύεται να διαβάσει και αυτά ακόμη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που ο ίδιος είχε παραγγείλει, στερώντας από τον εύατό του κάθε δυνατότητα αναστροφής του κλίματος. Η προσγείωσή του στην μετεκλογική πραγματικότητα, γίνεται χωρίς να κατεβάσει τις ρόδες προσγείωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται και κυρίως με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ν. Μπάτος, λόγω του κλίματος δυσπιστίας, που αντιμετωπίζει στην παράταξή του, αναγκάσθηκε να προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου τη Γαβότση Όλγα, παρά τις αντιρρήσεις της άλλης παράταξης της αντιπολίτευσης του Αστέριου Γαβότση και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε για αυτόν, στον Β΄ γύρο, στη Λητή, η ανάλογη επιμονή του για τη στήριξη της συγκεκριμένης υποψήφιας. Και για τις άλλες δύο θέσεις στις επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής, έβαλε τον εύατό του. Ακόμη και για την επιτροπή της Απογραφής, πάλι δεν εμπιστεύθηκε άλλον σύμβουλο και όρισε πάλι τη Γαβότση Όλγα. 

Με αποτέλεσμα πέραν των άλλων να προκαλέσει, προφανώς και τη δυσαρέσκεια των άλλων τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, που αποκλείστηκαν, από όλες τις επιτροπές. Κάποιοι από τους συμβούλους του, άρχισαν να κρατούν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, επιφυλασσόμενοι πιθανόν για τις μελλοντικές τους επιλογές".

Επαναδημοσιευση απο το
http://www.oraiokastro.net/oraiokastro.aspx?scn=1&a_id=1&page=1

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 προχωρούμε σε:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 10:30 π.μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
στη συνέχεια…
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ

- Όχι στις αυξήσεις των εισιτηρίων
- Δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές και όλες τις ευπαθείς ομάδες.
- Συχνότερα δρομολόγια και παράταση του βραδινού ωραρίου.
- Να μεταφερθεί ο τερματικός σταθμός του 56 στα πανεπιστήμια στο κέντρο της πόλης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ (τηλ. 6973837716)

"Οποιος τα λόγια σου μετρά και τσ’ όρκους σου πιστεύγει στη θάλασσα πιάνει λαγούς και στα βουνά ψαρεύγει " με τι άλλο θα ασχοληθούμε λοιπόν σε αυτή την κοινωνία του Ωραιοκάστρου

Σε Ρεπορτάζ του "Τροχού", 10-1-2011.

http://www.otroxos.gr/oraiokastro/reportage/235-2011-01-10-11-46-29 

Αναφέρει τον τίτλο. 

"Κρούσμα απίστευτης αλαζονείας από ειδικό Σύμβουλο του Σαραμάντου. 

Μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης της διοίκησης Μπάτου ήταν η μεγάλη αλαζονεία που επιδείκνυε. Ο Σαραμάντος από πολύ νωρίς, με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων που έκανε, είχε καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Μπάτο. Σε όλη την προεκλογική περίοδο λοιπόν ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας κρατούσε χαμηλούς τόνους και δεν απαντούσε επιθετικά στις επιθέσεις των αντιπάλων του. Ήθελε να δείξει ότι είναι το «καλό παιδί» που θα φέρει μια άλλη νοοτροπία στον Δήμο, μακριά από την αλαζονεία του Μπάτου. Και τελικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, ανταμείφθηκε για την αυτοσυγκράτησή του και κέρδισε τον διευρυμένο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Πριν όμως αναλάβει καλά – καλά την Διοίκηση είχαμε τα πρώτα εντονότατα κρούσματα αλαζονικής συμπεριφοράς και από τον ίδιο, αλλά και από τους συνεργάτες του. Είχαμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Δούμπαλα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για την οποία γράψαμε στο σχετικό άρθρο μας και η οποία έκανε ιδιαίτερα κακή εντύπωση σε όλους τους πολίτες που ήταν παρόντες.
Το τελευταίο όμως κρούσμα θράσους και αλαζονείας από τον ειδικό Σύμβουλο του Σαραμάντου, τον κ. Μάνο Αρσένη, είναι πραγματικά απίστευτο. Τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε ποτέ, ούτε και στις χειρότερες στιγμές της διοίκησης Μπάτου.Με δυο λόγια ο συγκεκριμένος κύριος, εκ των στενοτέρων συνεργατών του Σαραμάντου εδώ και αρκετά χρόνια, τοποθέτησε στην πόρτα του καινούργιου του γραφείου (στο Δημαρχείο) ένα σημείωμα για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται και αυτός και το αφεντικό του. Στο σημείωμα αυτό (βλ. σχετική φωτογραφία) γράφει τα ακόλουθα: "ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΥΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΗΣ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ Ή ΕΝ ΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΕΚΠΛΗΞΗ Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΑΚΡΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ Η κ. ΣΟΦΙΑ"
Νομίζουμε ότι ο οποιοσδήποτε σχολιασμός είναι περιττός, ο συγκεκριμένος κύριος θα πρέπει να απομακρυνθεί ΠΑΡΑΥΤΑ από τον κ. Σαραμάντο, διαφορετικά θα έχει ακέραια την ευθύνη.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των υπαλλήλων του δήμου Ωραιοκάστρου από τον «κολλητό» του Δημάρχου μπορεί να είναι βέβαια γελοία, δείχνει όμως ότι ο Σαραμάντος «δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο», αφού σε πολλούς από τους υπαλλήλους του δήμου, που τώρα προσπαθεί να τρομοκρατήσει, στηρίχτηκε για να αναριχηθεί στην εξουσία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου, κ. Γραμενούδης, σε συνομιλία που είχαμε επέκρινε την ενέργεια του κ. Αρσένη και μας δήλωσε ότι ο Σύλλογος θα εκδόσει σχετική καταδικαστική ανακοίνωση."

**************************************************************************
Σε άλλη δημοσίευση 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=59731&catid=6
 Θεσσαλονίκη: Σύμβουλος του δημάρχου Ωραιόκαστρου απειλεί υπαλλήλους!

Τοιχοκόλλησε ανακοίνωση-πρόκληση και προειδοποιεί ότι όποιος τον ενοχλήσει θα... εξοστρακιστεί σε τοπική κοινότητα (δείτε την ανακοίνωση)

Όπως γράφει το spnews.gr, ο ειδικός σύμβουλος του νέου δημάρχου κ. Δημήτρη Σαραμάντου, κ. Μάνος Αρσένης τοιχοκόλλησε στην πόρτα του γραφείου του ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι όποιος μπει μέσα χωρίς την άδεια του, θα «εξοστρακιστεί» σε τοπική κοινότητα!
**********************************************************************



 Στο blog  http://oraiokastronea.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html 
δημοσιευτηκε 13/1/2010 η εξής απάντηση:

"Ντροπή σε όλους μας μα ποιο πολύ σ’ εκείνους που ξεχνάνε 

...εδώ ο κόσμος χάνεται κι εμείς ασχολούμαστε με το τι έγραψε συνεργάτης του Σαραμάντου έξω από την πόρτα του γραφείου του.
Δεν ασχολούμαστε με τις παρανομίες  δίπλα μας!
Με τα παράνομα τετραγωνικά...
Με τις παρανομίες εμπορικών κέντρων...
Με τα παράνομα μπροστά στα σπίτια μας!
Με τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια!
Με τους παράνομους συσχετισμούς δυνάμεων!
Με την αμνησία  που μας έχει πιάσει ξαφνικά και το φάντασμα του χθες το κάναμε ήλιο!
Με την ΚΛΟΠΗ στο Κ.Α.Π.Η. του Ωραιοκάστρου  όπου έκλεψαν – άραγε ποιοι;- τους σκληρούς δίσκους του  προμηθειών, της τεχνικής υπηρεσίας και της μέριμνας; Με αυτό το μέγα σκάνδαλο και ούτε κουβέντα από κανέναν, που σκίζονται  για τον Σαραμάντο και όποιος είναι δίπλα του. 
Ξεχάσατε  τόσα χρόνια τι λέγατε για τον πρώην και τώρα μόνο που δεν φιλιέστε!
Εντάξει, έκανε ένα λάθος ο άνθρωπος, έκανε ένα αστείο, που δεν θα έπρεπε να το κάνει, τι πρέπει τώρα να κάνουμε να του πάρουνε το κεφάλι για να ησυχάσετε;
Αίμα, θέλετε αίμα για να χορτάσει η βαριεστιμάρα της καθημερινότητα σας;
Ο αναμάρτητος πρώτος να ρίξει την ...κοτρόνα  του!
Εσείς που κρίνεται, χωρίς συναίσθημα, δείτε πρώτα στον καθρέφτη τον εαυτό σας και μετά να μιλάτε!
Δηλαδή το πρόβλημα του Ωραιοκάστρου είναι στο χαρτί που γράφτηκε έξω από το γραφείο του και όχι τα χαμένα χρόνια που περάσανε ανεκμετάλλευτα;
Τα χρέη που φορτώσανε στην διοίκηση του Σαραμάντου δεν είναι πρόβλημα;
Τα μηχανήματα που δεν δουλεύουν δεν είναι πρόβλημα;
Οι προμηθευτές που έχουν να πάρουν λεφτά από την εποχή των Δεινοσαύρων δεν είναι πρόβλημα;
Οι εκπαιδευτές που έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες και όταν πήγαν να ζητήσουν τα λεφτά τους οι άνθρωποι τους είπανε να τα πάρουν από τον Σαραμάντο, δεν είναι πρόβλημα;
Οι επιθέσεις που δεχόμαστε και δεχόμαστε ακόμα από τους θρασείς του παρελθόντος δεν είναι πρόβλημα;
Και αντί να καλέσουμε τα κανάλια για αυτά όλα, τα καλούμε για ένα ανθρώπινο λάθος.
Για την κλοπή πότε θα μιλήσετε, πότε θα φωνάξετε, πότε θα το ψάξετε, για να δούμε τι σκοπό είχε και τι ήθελε να καλύψει;
Ακόμα δεν έκλεισαν μήνα και δεν χορταίνεται να ρουφάτε το  αίμα...όταν τόσα χρόνια σας το ρουφούσαν..."
************************************************************************
Η δική μας εκδοχή:

Το σημείωμα κακώς διατυπώθηκε κατ΄αυτό τον τρόπο.Ίσως ήταν πάνω στον πανικό διότι υπήρχε ο φόβος κλοπής και καταστροφής δεδομένων του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Μάλιστα το κρούσμα κλοπής σκληρών δίσκων της Τεχνικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου είναι πολύ πρόσφατο και δεν ξεχνιέται, και φαίνεται ότι έγινε θελημένα για να δημιουργήσει πρόβλημα στον νεο Δήμαρχο στην αρχή της θητείας του.
Τώρα κάποιοι αντίπαλοι και πολύ φανατισμένοι απέναντι στον Σαραμάντο και στους συνεργάτες του, αναζητούν αφορμές και λεπτομέρειες για να βάλουν ετικέτες και να οδηγήσουν σε εσφαλμένες εντυπώσεις τον λαό του Ωραιοκάστρου δημιουργώντας προβλήματα, είναι λάθος να δίνουν έκταση σε τέτοια θέματα. Αλλού πονάμε, και άλλα προβλήματα εχουμε πιο σοβαρά και ως μεμονωμένες μονάδες, και ως κοινωνίες.
Ο κ. Μάνος Αρσένης πιθανώς εννοούσε ότι "δεν επιθυμεί κανείς να μπει στο γραφείο του εν απουσία του, γιατί αισθανόταν την μεγάλη ευθύνη στους ώμους του" για τα στοιχεία του Δήμου.
Κακώς το διατύπωσε ως απειλή, θα μπορούσε να μαζέψει τον κόσμο και να το πει προφορικά ως εντολή. Καλό θα ήταν να λύξετε ένα τέτοιο θέμα και να ασχοληθείτε με το πως θα κάνουμε τον τόπο αυτό καλύτερο...Κατηγόριες και κακίες όλοι μπορούμε να ρίξουμε σε κάποιον...Λάσπη το μόνο εύκολο, σκυβουμε την μαζεύουμε από κάτω και την πετάμε. Καλές κουβέντες λίγοι θα πουν.....

Κυριακίδου Σοφία

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του Συνηγόρου του Δημότη (Κουτρούκης Θεόδωρος)


Μετά από τη δημοσίευση ενός άρθρου με τίτλο «Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης: Ένας θεσμός-πρόκληση για την αυτοδιοίκηση» δέχθηκα πολλά μηνύματα και ερωτήματα αναφορικά με το ποιο θα ήταν το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο για τη θέση του δημοτικού συνηγόρου και πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του.
Επανέρχομαι, λοιπόν, για να σημειώσω ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση στους δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (με πλειοψηφία 2/3) επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.
Αίτηση για το αξίωμα αυτό μπορεί να υποβάλλει κάθε πολίτης, αρκεί να μην είναι αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής ή δημοτικός υπάλληλος. Για τον συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Καλλικράτη. Αυτές όμως είναι μόνο οι τυπικές προϋποθέσεις για την εκλογή του δημοτικού συνηγόρου. 
Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις είναι και οι πιο κρίσιμές για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου του. Σύμφωνα με την αντίστοιχη φιλοσοφία των θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ πολίτη-διοίκησης ένας διαμεσολαβητής οφείλει να ενεργεί με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία ώστε να αποτρέπεται η σύμπλευση με προσωπικά ή άλλα συμφέροντα στο πλαίσιο της αποστολής που του ανατίθεται.
Επομένως, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει να έχει διαπιστευμένες ικανότητες, γνώσεις διοίκησης και εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι: 
·         Να μη διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε κάποια δημοτική παράταξη, ώστε να μην αιωρούνται υπόνοιες συστράτευσης σε παραταξιακές επιδιώξεις.
·         Να μην είναι επαγγελματικός συνεργάτης η προμηθευτής του Δήμου.
·         Να μην ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα που θα δημιουργεί υπόνοιες ότι δύναται να επωφεληθεί από την συγκέντρωση των παραπόνων των πολιτών  π.χ. δε θα ήταν σκόπιμο ένας δικηγόρος να τοποθετηθεί στη θέση του συνηγόρου και στη συνέχεια να αλιεύει πελάτες από τις τάξεις των παραπονούμενων δημοτών.   
·         Να διαθέτει εμπειρία σε θέματα διοίκησης και ιδίως σε θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι θεσμοί διαιτησίας και μεσολάβησης του πτωχευτικού, ναυτικού ή εργατικού δικαίου κ.λπ.    
·         Να έχει αιτιολογηθεί η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου με συγκριτική εξέταση όλων των υποψηφιοτήτων και όχι με μία αναιτιολόγητη ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, το αποτέλεσμα της οποίας - ως προς την επιλογή του ικανότερου υποψηφίου- θα είναι εύκολο να αμφισβητηθεί.     
Συγκεφαλαιώνοντας, το διακύβευμα στην τοποθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι αν η πλειοψηφούσα παράταξη θα "τολμήσει" να εκλέξει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο ικανό, ανεξάρτητο και χρήσιμο για τους δημότες ή θα επιλέξει τη λύση ενός ανώδυνου προσώπου-"μαριονέτα", το οποίο θα συνδράμει την προσπάθεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να αποσείσει τις ευθύνες της και να ασκήσει ανεξέλεγκτα τις εξουσίες της. Μένει να δούμε αν οι νέες δημοτικές αρχές θα ανταποκριθούν δημιουργικά στην πρόκληση του θεσμού του δημοτικού Συνηγόρου με στόχο την πιο αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ. 
Θεόδωρος Κουτρούκης

Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, 
Μεσολαβητής - Διαιτητής ΟΜΕΔ 

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευή 30/12/2010 ΓΚΑΛΟΠ Τοπικής Αγοράς Ωραιοκάστρου

Γκάλοπ αγοράς:
Ρωτήσαμε μερικά μαγαζιά του Ωραιοκάστρου τι τζίρο έκαναν την 30/12/2010 από το πρωί εώς τις 2.00 το μεσημέρι, και γενικώς πως πήγαν τις γιορτές αυτές:

Χριστίνα: Σήμερα ήταν η πιο δύσκολη μέρα των τελευταίων ημερών....Φυσικά και η φετεινή χρονιά δεν περιγράφεται, έχει μειωθεί η κίνηση και ο τζίρος κατά 50% σε σχέση με την περσυνή. Η χθεσινή μέρα ήταν λίγο καλύτερη

Κώστας: Εάν σου πω ότι από το πρωί έκανα ταμείο 30 ευρω και κάπνισα δύο πακέτα τσιγάρα.... δεν θαναι ψέμμα...Ούτε το ρεύμα μου, ούτε μεροκάματο δεν βγήκε..

Δέσποινα: Το πρωί το Ωραιόκαστρο ήταν άδειο. Τις πρώτες τρεις ώρες δεν κυκλοφορούσε κανείς. Μετά ψιλά πράγματα... Σε σύγκριση με πέρσυ είμαστε 50% κάτω. Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ καλύτερη.

Γιώργος: νεκρή η αγορά, εγώ τέτοιες μέρες δεν έχω καθόλου δουλειά...η ελάχιστη. Το πρόβλημα υφίσταται και πρέπει να οργανωθούμε.

Φωτεινή: Θεωρεί ότι το πάρκιγκ ειναι ένα πρόβλημα, καθώς και η οικονομική κρίση που δεν αφήνει τα μαγαζιά να δουλέψουν.Παρά τις γενναίες της προσπάθειες, να κρατήσει τους πελάτες έστω και με τεφτέρι, δεν είναι ευχαριστημένη.

Δημήτρης: Η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί κατά 40%.

Αλίκη: Ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με πέρσυ.

Φίλοι μου Ωραιοκαστρίτες τα μυνήματα δεν είναι καλά... Το λένε ακόμα και οι πέτρες... Κάντε ο καθένας τον απολογισμό του. Με την αδιαφορία τίποτα δεν λύνεται. Με το να μην ακουμπάμε τα προβλήματα ή να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, όλοι μας θα πεινάσουμε. Τα προβλήματα της αγοράς του Ωραιοκάστρου είναι συγκεκριμένα: ο χώρος στάθμευσης, και τα υψηλά ενοίκια. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό ώστε να δοθεί μια ανάσα, μια ανάσα ζωής σε όλους τους επαγγελματίες πριν παραδώσουν την τελευταία πνοή τους.
 Σε ένα σεμινάριο μάνατζμεντ κάποιος είπε: 
Τα προβλήματα είναι σαν τα αυτοκίνητα. Αν δεν τα βλέπεις να έρχονται καταπάνω σου, τότε σημαίνει πως βρίσκεσαι σε λάθος λωρίδα.
Αν περιμένουμε οι άλλοι να μας λύσουν το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει η ώρα που όλοι θα καθόμαστε στα σπίτια μας και θα κλαίμε την μοίρα μας. 
Γιατί όταν η φωτιά είναι στο δίπλα ακίνητο, κάποια στιγμή έρχεται και στο δικό σου... κι όσο κι αν φωνάζεις "βοήθεια" κανείς δεν θα σε βοηθήσει, αφού δεν νοιάστηκες να την σβήσεις όταν ξεκίνησε στο γείτονα.... και εκείνος σου φώναζε...

Ντόμινο είναι η αγορά και ο ένας στηρίζει, ή ρίχνει τον άλλον....

Γράφει η  Σοφία Κυριακίδου
         

ΖΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΟΧ)

Προθεσμίες υποβολής: Η ενημέρωση των ημερομηνιών ανάρτησης της ανακοίνωσης και των πινάκων κατάταξης γίνεται με ευθύνη των Φορέων.
Διάθεση / Υποβολή αιτήσεων / Λοιπές πληροφορίες: Στους αρμόδιους Φορείς.

1)ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ) 2313309163 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 1 θέση  8μηνη σύμβαση  

2)ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ 2394330135 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 1 θέση 8μηνη σύμβαση

3)ΔΕΗ Α.Ε. Δ/ ΝΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 2310482277 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
4θέσεις 8μηνη σύμβαση  

4)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ 3   ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310299519 2677/3-11-10  ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ 2θέσεις  12μηνη σύμβαση

5)ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΚΡΕΑΤΟΣ (ΕΛΟΓΑΚ) 2319991122 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 28822/17-11-10
ΔΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΩΝ Η/ Υ 4θέσεις  8μηνη σύμβαση  

6)ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΓΟΕΒ ΠΕΔΙΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ) 2391023856 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 3/2010 2105/13-10-10
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ 2θέσεις   8μηνη σύμβαση  

7)ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 2394022520 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 1748/14-9-10
ΔΕ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ 2θέσεις  8μηνη σύμβαση  

8)ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΚΡΕΑΤΟΣ (ΕΛΟΓΑΚ) 2319991122 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 28822/17-11-10
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ Η/ Υ 8θέσεις  8μηνη σύμβαση  

9)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τηλ 2310566032 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 311296/2-12-10
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ 1θέση  8μηνη σύμβαση  

10)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ 3 τηλ 2310299519 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 2677/3-11-10 ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
2θέσεις  12μηνη σύμβαση  

11)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ 3 τηλ 2310299519 ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1/2010 2677/3-11-10
ΥΕ ΦΥΛΑΚΩΝ 1θέση 12μηνη σύμβαση


Παρακαλώ για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη κατάθεσης δικαιολογητικών επικοινωνείτε με κάθε φορέα ξεχωριστά.
Για έντυπα αιτήσεων πάτα εδώ:

Απαντηση προς της θέση του Χατζηπαραδείση Χρήστου

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε την ανεξαρτητοποίησή του Δημοτικού Συμβούλου Ωραιοκάστρου από Δρυμό Χ. Χατζηπαραδείση  από την παράταξη «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ»

Η θέση της παράταξης:

 Η Εκτελεστική Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης «Ωραιόκαστρο Τώρα», σχετικά με τις δηλώσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Χατζηπαραδείση Χρήστου δηλώνει  ότι: Θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι  στις δεσμεύσεις μας προς τους εργαζομένους και κατοίκους του ενιαίου Δήμου Ωραιοκάστρου με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας.
Όλα θα κριθούνε από την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του ενιαίου Δήμου μακριά από προσωπικούς εγωισμούς και μικροπολιτικές τακτικές.
Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε, και αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία μας, με έγνοια, διάθεση προσφοράς και σκληρή δουλειά.
Θα συνεχίσουμε, παρέα με τους πολίτες του Ωραιοκάστρου που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις 14 Νοεμβρίου 2010, αφουγκραζόμενοι διαρκώς τις κοινωνικές ανάγκες τους.
Καταπολεμώντας την αλαζονεία και την αδιαφορία, εγγύηση για όλα τα παραπάνω είναι ο Δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι της Παράταξης μας.



Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του

Αναδημοσίευση από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", 8-1-2011.

Πονοκέφαλος η ενιαία τιμολόγηση στους νέους δήμους
Της Βαρβάρας Ζούκα


Ενιαία τιμολόγηση προς τα κάτω

Μειώσεις των δημοτικών τελών στις δύο από τις τρεις περιοχές που συναπαρτίζουν τον καλλικράτειο δήμο Ωραιοκάστρου έχει εξαγγείλει από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Σήμερα οι αποκλίσεις στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες των τριών παλαιών δήμων είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι της Καλλιθέας πληρώνουν 0,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν οι κάτοικοι της Μυγδονίας καταβάλλουν 1,15 ευρώ και αυτοί του Ωραιοκάστρου 1,68 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές για τους επαγγελματικούς χώρους διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ στην Καλλιθέα, σε 2,25 ευρώ στη Μυγδονία και σε 3,25 ευρώ/τετρ. μ. στο Ωραιόκαστρο”, εξήγησε ο κ. Σαραμάντος.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο ίδιος, για να αρθούν οι αδικίες, η νέα δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη χάραξη μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής. “Ως βάση για τον ενιαίο πλέον δήμο θα τηρήσουμε τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σήμερα στην Καλλιθέα, προσαυξημένες ίσως στα όρια του πληθωρισμού”, υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

Εξαιρετικά προβληματισμένος για το θέμα των δημοτικών τελών εμφανίζεται ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο στάδιο της κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού. Σήμερα όσοι προέρχονται από την Ευκαρπία πληρώνουν 0,80 ευρώ/τετρ. μ. για τις κατοικίες και 2,47 ευρώ/τετρ. μ. για τα καταστήματα. Στην Πολίχνη οι τιμές αυτές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 1,35 και 2,86 ευρώ/τετρ. μ., ενώ στη Σταυρούπολη σε 1,43 και 4,09 ευρώ/τετρ. μ. “Η Πολίχνη, για παράδειγμα, μπορεί να έχει σχετικά χαμηλά δημοτικά τέλη, αλλά είναι η περιοχή του κληροδότησε στον νέο δήμο χρέη 12,5 εκατ. ευρώ και συγχρόνως έχει διαλυμένη υπηρεσία καθαριότητας”, σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί στη λογική ενός μοντέλου ενοποίησης των δημοτικών τελών στις τρεις περιοχές που συνενώθηκαν, χωρίς σε αυτήν τη φάση να μπορούν να προσδιοριστούν οι ακριβείς τιμές.
Μηδενικές αυξήσεις
Η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών αποτέλεσε μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε προεκλογικά ο Γιάννης Μπουτάρης. Ήδη η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης είναι, παρά τα ελλείμματα που καταγράφονται, να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη δέσμευση αυτή.
Πρόθεση της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να συγκρατήσει τις τιμές των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα επίπεδα που ισχύουν και σήμερα, δεδομένων των πιέσεων που δέχονται οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σε απόλυτες τιμές, πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους ακριβότερους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά κυμαίνονται ετησίως από 2,18 μέχρι και 2,98 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τους επαγγελματικούς χώρους από 3,91 μέχρι και 6,40 ευρώ.

Καλαμαριά
Σε “πάγωμα” των ανταποδοτικών τελών, πρωτίστως για κοινωνικούς λόγους όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, προχωρά και η Καλαμαριά. Το τέλος για τις κατοικίες πρόκειται να παραμείνει και φέτος στο ποσό των δύο ευρώ ανά τετρ. μ. και το αντίστοιχο για τα καταστήματα στο ύψος των 4,79 ευρώ.

Με τιμές προ “Καλλικράτη”
Με τις ίδιες τιμές που ίσχυαν και πριν από τη συνένωση των περιοχών τους σε έναν ενιαίο δήμο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη και κατά το τρέχον έτος οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης. “Ήδη από πέρυσι είχαμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Μενεμένης Γιώργο Ακτσελή να διατηρήσουμε σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και στις δύο περιοχές”, επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Σήμερα όσοι κατοικούν στην περιοχή των Αμπελοκήπων πληρώνουν για δημοτικά τέλη το ποσό των 1,46 ευρώ ανά τετρ. μ., ενώ οι τιμές για τις κατοικίες στη Μενεμένη διαμορφώνονται σε 1,89 ευρώ. Από το νέο έτος, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, πρόκειται να καθοριστεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική, ώστε τα τέλη να είναι κοινά για όλους.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται στις ισχύουσες τιμές των δημοτικών τελών στις τέσσερις περιοχές που συναπαρτίζουν πλέον τον νέο δήμο Νέαπολης - Συκεών. Οι τιμές για τις κατοικίες στις Συκιές διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ ανά τετρ. μ., στη Νεάπολη σε 1,63 ευρώ, στον Άγιο Παύλο σε 1,51 ευρώ και στα Πεύκα σε 1,46 ευρώ.
Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η νέα διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών σχεδιάζει να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των δημοτικών τελών. Από το νέο έτος, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθορίσει ενιαία πολιτική στο θέμα των τελών για λόγους τόσο λειτουργικούς όσο και ισονομίας των πολιτών. Ήδη ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς και το τελικό ύψος των δημοτικών τελών, δεδομένου ότι αυτά είναι ανταποδοτικά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΗ


Οι ημέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα ήταν μια καλή ευκαιρία να γιορτάσουμε παιδιά και δάσκαλοι.

Τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις έγιναν στο σχολείο μας, 11 άνθρωποι εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν. Βλέπετε κάθε ηλικία θέλει τα δικά της παιχνίδια και τραγούδια, κι εμείς στρωθήκαμε στη δουλειά.

Καλέσαμε λοιπόν τα παιδιά μας, μικρά και μεγάλα στο σχολείο μας για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μέσα από τα παιδαγωγικά παιχνίδια, τις κατασκευές, το τραγούδι, και όλα αυτά στα Αγγλικά, αφήσαμε ελεύθερη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας, μάθαμε καινούρια πράγματα και ήρθαμε πιο κοντά. Ήταν και ο Άγιος Βασίλης εκεί, που ποτέ δε μας ξεχνά. Λάβαμε τα δώρα μας και ανταλλάξαμε τις πιο θερμές ευχές μας.

Καλέσαμε και τους μαθητές μας που πέτυχαν στις εξετάσεις για να τους απονείμουμε τα πτυχία τους και να τους συγχαρούμε όχι μόνο για την επιτυχία τους αλλά και για τις προσπάθειες τους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Φέτος είχαμε τη χαρά να δημιουργήσουμε με τους μουσικόφιλους μαθητές μας αλλά και τους δασκάλους μια μικρή χορωδία. Με πολύ κέφι και ενθουσιασμό τραγουδήσαμε γνωστά και άγνωστα αγγλικά κάλαντα στο σχολείο μας αλλά και στους καταστηματάρχες της περιοχής μας που πήραν μια ευχάριστη έκπληξη.
Τα χρήματα που μαζέψαμε θα δοθούν στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ που φιλοξενείται στον τόπο μας.

Κάλαντα όμως δεν είπαμε μόνο εμείς. Την ημέρα των ελέγχων μας τίμησε το σχολείο μας η χορωδία ποντίων και φίλων Ωραιοκάστρου και μας έψαλε με πολύ αγάπη τα ποντιακά κάλαντα.

Απονομές πτυχίων, κάλαντα, παιχνίδι, τραγούδι και χορός ήταν ένας ωραίος τρόπος να κλείσουμε τη χρονιά και να υποδεχτούμε τη καινούργια.

Και για να μην περάσουν οι γιορτές με τεμπελιά και ηλεκτρονικά μόνον, θεσμοθετήσαμε τρεις διαγωνισμούς.
Έναν διαγωνισμό γραφής για μικρά παιδιά με βραβείο βιβλία.
Έναν διαγωνισμό γραφής για μεγαλύτερα παιδιά με βραβείο ένα notebook.
Ένα διαγωνισμό φωτογραφίας, βίντεο με βραβείο μια φωτογραφική μηχανή.

Καλή μας χρονιά με υγεία και δημιουργία!

Aναστασία Καραογλάνη

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μπατίρης ο... “Καλλικράτης”, σε απόγνωση οι δήμαρχοι

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr  


Μάχη ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο τους επόμενους μήνες λόγω έλλειψης ρευστού, δίνουν πλέον οι νέοι δήμαρχοι, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από λίγες ημέρες.
Το ταμείο σε καθέναν από τους 14 καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης είναι μείον και κανείς δεν κάνει λόγο για έργα, παρά μόνο για χρέη. “Όχι έργα αλλά ούτε μια γέφυρα δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε. Ο Καλλικράτης είναι φτωχός και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, σχολιάζουν προβληματισμένοι οι δήμαρχοι.
Οι αιρετοί, ίσως για πρώτη φορά, έχουν αφήσει στην άκρη την υποσχεσιολογία για έργα και δράσεις, καθώς την επομένη της Πρωτοχρονιάς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείμματα και χρέη που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται αδύνατον να καλυφθούν. Για πρώτη φορά επίσης κανείς τους δεν μιλά για κανένα αναπτυξιακό έργο και δυστυχώς αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι έχουν να διαχειριστούν “μαύρες τρύπες” στα ταμεία και με το ζόρι να καλύψουν το επόμενο διάστημα τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ψαλίδι 36% στα κονδύλια
Το 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων χρόνων, αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενναίων περικοπών, ψαλίδισε κατά 30%-36% τους θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπαλώματα.

“Είμαστε πρωταθλητές στα χρέη”

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος

Για χρέη που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ στο σύνολο του καλλικρατικού δήμου Ωραιοκάστρου έκανε λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Όποιος έχει την πεποίθηση ότι θα κάνει πράγματα στο εξής έχει αυταπάτες. Ας φτάσουν πρώτα τα λεφτά για τη μισθοδοσία το επόμενο διάστημα και βλέπουμε”.
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του, ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου κατατάσσεται πρώτος σε χρέη στον νομό Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Ελλάδα. “Μόνο τα χρέη σε δάνεια αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, για αυτό το βασικό μας μέλημα είναι να δούμε την αποπληρωμή τους και πώς αυτή δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του δήμου συνολικά”, υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.
Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2011 :
http://www.makthes.gr/news/politics/67517/

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ''...προτίθεμαι να καταθέσω δήλωση ανεξαρτητοποίησης με το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου  Ωραιοκάστρου


                                                                                       Μυγδονία  7 -1 – 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και «ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ»!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ωραιοκάστρου. Σε μια εκλογική αναμέτρηση, όπου το κύριο σύνθημα και υπόσχεσή μου ήταν, ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, όταν καταστρατηγείται το τρίπτυχο αυτό, θα καταγγέλεται και θα ενημερώνεσθε δεόντως, όπως επιτάσσει ο Ν.3852/10 (Καλλικράτης). Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα όλων των υποψηφίων Δημάρχων και ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά και με την παρότρυνση μεγάλης μερίδας φίλων και συμπατριωτών της Μυγδονίας, αποφάσισα να συστρατευθώ με το συνδυασμό «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ» του Δημήτρη Σαραμάντου 30 μέρες πριν τις εκλογές, αφού προηγουμένως και κατ’ επανάληψιν, παρουσία τρίτων συμφωνήσαμε ότι, σε περίπτωση εκλογής μας, θα αναλάβω αντιδήμαρχος Μυγδονίας και αυτό ήταν αυστηρή προϋπόθεση για μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μου της Μυγδονίας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μου εμπειρία και ικανότητες πολλών ετών, ασχολούμενος με τα κοινά και τους ευχαριστώ πολύ.
Έτσι δώσαμε έναν έντιμο, ωραίο προεκλογικό αγώνα με όλους τους συνυποψηφίους μου τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα. Ο συνδυασμός «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΟ ΤΩΡΑ», παρά τις μεγάλες δυσκολίες που είχε – θέμα αναγνωρισιμότητας Σαραμάντου, πολύ χαμηλή στη Μυγδονία – πήρε 11,15% και πέρασε στη δεύτερη Κυριακή. Ο Δημ. Σαραμάντος όντως είχε δυσκολία υποψηφιοτήτων στη Μυγδονία και επιστράτευσε υποψηφίους από την Καλλιθέα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ζάϊκος Λεωνίδας ο οποίος και εκλέχθηκε. Έτσι μπήκαμε στη μάχη της δεύτερης Κυριακής όλοι οι υποψήφιοι της Μυγδονίας, με την ενημέρωση και υπόσχεση στους πολίτες, κυρίως Λητή και Δρυμό, όπου υπήρχε πρόβλημα υποψηφιοτήτων, ότι ο Χατζηπαραδείσης θα γίνει αντιδήμαρχος Μυγδονίας και σε περίπτωση εκλογής του Ζάϊκου θα παραιτηθεί πάραυτα και τη θέση του θα καταλάβει ο Πατσαλάς Αθανάσιος. ΥΠΟΣΧΕΣΗ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΥ.
Έτσι λοιπόν ήρθε από τη Μυγδονία η λαμπρή νίκη του συνδυασμού με το ποσοστό της Μυγδονίας να εκτινάσσεται από 11,15% στο 52,96%, μικρή απόκλιση του Μελισσοχωρίου σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, ουσιαστικά τη «δεξαμενή» των ψήφων γέμισαν ο Δρυμός και η Λητή που σήμερα μένουν χωρίς διοικητική εκπροσώπηση. Γιατί ούτε ο Χατζηπαραδείσης έγινε αντιδήμαρχος, ούτε ο Ζάϊκος παραιτήθηκε για να αναλάβει ο Πατσαλάς. Οι 3 εκλεγμένοι του Μελισσοχωρίου αξιοποιήθηκαν (Επιτροπή ποιότητας ζωής – Αντιδήμαρχος). Έτσι προκύπτει μείζον θέμα αξιοπιστίας και ισοπολιτείας αλλά και άνισης εκπροσώπησης εις βάρος του Δρυμού και της Λητής. Προσωπικά δέχθηκα επίμονη πρόταση μέσω τρίτου, για να δεχθώ να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και βέβαια αρνήθηκα για ευνόητους λόγους. Αφού ανακοινώθηκαν στο διαδίκτυο οι αντιδημαρχίες και μάλιστα 24 ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη σύσκεψη που όρισε ο Δήμαρχος για το ίδιο θέμα και για τα Νομικά πρόσωπα (τα συμπεράσματα δικά σας), το ίδιο πρόσωπο (συνάδελφος) επιχειρούσε απεγνωσμένα να με πείσει να αναλάβω Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, ότι δήθεν είναι καλύτερα. Είναι ο ίδιος που ήταν παρών στις δεσμεύσεις και υποσχέσεις Σαραμάντου. Το βράδυ  5/1/2011 μου προτείνει ο ίδιος ο Δήμαρχος να αναλάβω τη Δημοτική Επιχείρηση και βέβαια αρνήθηκα (γιατί απλά δεν έχω ανάγκη από τίτλους, τέτοιους έχω, ούτε από κάποια αντιμισθία, ευτυχώς ο μισθός του καθηγητή μου είναι αρκετός) χωρίς προηγουμένως να δώσει εξηγήσεις για τις δύο εκκρεμότητες που δημιούργησε στη Μυγδονία.
Συμπέρασμα, μπορούμε να δώσουμε στον Χατζηπαραδείση οτιδήποτε εκτός από την αντιδημαρχία της Μυγδονίας! Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει στο «Βασίλειο» της Μυγδονίας; Τι συμφέροντα κρύβονται που διαφεντεύουν για πολλά χρόνια την περιοχή; Μήπως η όλη μεθόδευση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Χατζηπαραδείσης είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, όπου με τους αγώνες μας διώξαμε τα βαφεία της περιοχής που κατέστρεψαν τη Λίμνη Κορώνεια και την ευρύτερη περιοχή και φοβούνται μήπως τους βλάψει τα συμφέροντα ως Αντιδήμαρχος; Γιατί έχουν γνώση οι παροικούντες στην περιοχή με παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος και αργά ή γρήγορα θα δουν το φως της δημοσιότητας και τότε! «γαία πυρί μιχθήτω».
Ωστόσο όμως, μπορώ να πω ότι ήταν καθησυχαστικός «μην στεναχωριέσαι όλοι θα περάσουν από τα πόστα, τους Αντιδημάρχους τους έκανα για ένα χρόνο και εάν κάποιος δεν τα πάει καλά μπορεί να φύγει και σε δύο μήνες» . Πού είναι η αξιοπρέπεια και με ποια κριτήρια μπορούμε να κρίνουμε κάποιον σε ένα χρόνο, όταν δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί – προσαρμοσθεί και να παράγει έργο; Όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη ούτε βιογραφικά ούτε εμπειρία; Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ύστερα από όλα τα παραπάνω και κατόπιν Λαϊκής συνέλευσης που προκάλεσαν στελέχη και ψηφοφόροι μου στη Μυγδονία, θεωρώντας μεγάλη προσβολή της προσωπικότητάς τους από την αναξιοπιστία που έδειξε ο κος Σαραμάντος μη τηρώντας τα υπεσχημένα και υφάρπαξε την ψήφο τους,  ομόφωνα όλοι με προτρέπουν και εγκρίνουν την ανεξαρτητοποίησή μου  από την παράταξη «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ» με βάση το άρθ. 66 παρ.4 του Ν.3852/10 και προτίθεμαι να καταθέσω δήλωση ανεξαρτητοποίησης με το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο . Γιατί στη ζωή μου έμαθα να μην υποτάσσομαι σε μεθόδους αυταρχισμού και στοχοποίησης της εκάστοτε εξουσίας. Τέτοιες πρακτικές δεν με εκφράζουν και ουδόλως συνάδουν με τις αξίες που υπηρετώ. Γιατί θέλω η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει από την πρώτη γραμμή της διαφθοράς που την κατέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και θα παλέψω γι αυτό.
Τώρα είναι ευκαιρία με το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και του νόμου «περί Διαφάνειας» όλοι μαζί να πετύχουμε. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα σταθώ στο πλευρό όλων των συναδέλφων μου καταθέτοντας την εμπειρία μου, θα στηρίζω οτιδήποτε θετικό συζητείται στο Δ.Σ. με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας για το συμφέρον των πολιτών και την ανάπτυξη του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου. Θα είμαι αυστηρός κριτής σε οτιδήποτε αντιβαίνει στα παραπάνω.
Καλώ τους πολίτες του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου οτιδήποτε αντιληφθούν που σχετίζεται με φαινόμενα διαφθοράς να μας το καταγγέλλουν εμπεριστατωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλή συνέχεια.

                                                       Ο  Ανεξάρτητος  Δημοτικός  Σύμβουλος
                                                              του  Δήμου  Ωραιοκάστρου



                                                             Χρήστος  Χατζηπαραδείσης


Read more: http://oraiokastronews.blogspot.com/#ixzz1AfDwzM4J