Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ γιατί χανόμαστε



Παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους παραγωγούς, ακτήμονες κ.α.Η παραχώρηση των εκτάσεων θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη επιτροπής που θα συσταθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης της χρήσης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δε διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη. Επιπλέον για τους απασχολούμενους στο πρωτογενή τομέα, που δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, το ύψος του μισθώματος θα τίθενται με απόφαση του υπουργού.


Με βάση το εποικιστικό του αρχείο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταλήξει στις λεγόμενες «καθαρές» εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα κι αφού επανελεγχθούν από τις Περιφέρειες, θα ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσής τους. Οι προς παραχώρηση εκτάσεις θα αναφέρονται σε ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτούνται τις περιοχές που επιθυμούν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για διάθεση περίπου 3 εκατ. στρεμμάτων, αριθμός που μπορεί όμως να μεταβληθεί μετά και τον τελικό έλεγχο των Περιφερειών. Το τίμημα ενοικίασης θα είναι συμβολικό, περί τα 5 ευρώ το στρέμμα ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο επόμενο δεκαπενθήμερο από τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Παραχώρηση αγροτικής γης για επενδύσεις άνω των 5 εκατ. Ευρώ

Στην περίπτωση που υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των 5 εκατ. Ευρώ, τότε η αρμοδιότητα παραχώρησης χρήσης ανήκει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το τυχόν συναρμόδιο υπουργό. Με σχετική απόφαση θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες και φυσικά στην περίπτωση αυτή το τίμημα δεν θα είναι συμβολικού χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από δέκα μεγάλες εκτάσεις, πάντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» μεγάλες επενδύσεις. Για επενδύσεις τώρα, μικρότερες των 5 εκατ. Ευρώ η αρμοδιότητα ανήκει στον Περιφερειάρχη.

Τέλος στην αρμοδιότητα του υπουργού και τυχόν άλλων συναρμόδιων υπουργών θα είναι και η παραχώρηση κατά χρήση, δωρεάν, κτιριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς.




Σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή βρίσκεται από την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η διαδικασία παραχώρησης με συμβολικό ενοίκιο δημόσιας αγροτικής γης για παραγωγική αξιοποίηση από αγρότες και νέους που επιδιώκουν τη δραστηριοποίησή τους στον αγροτικό χώρο.  
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους στις εν δυνάμει διαθέσιμες εκτάσεις της τάξεως των 2.936.000 στρεμμάτων, σ’ αυτή τη φάση και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση 1.216.499 στέμματα. 

Η διαδικασία για τη παραχώρηση αυτών των εκτάσεων «τρέχει» ήδη μέσα από τη δικτυακή πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή τους και τη διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε η διασταύρωση τριών ψηφιακών αρχείων και ειδικότερα του εποικιστικού αρχείου διανομών και αναδασμών του ΥπΑΑΤ, του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων LPIS του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δηλώσεων ΟΣΔΕ των δύο προηγούμενων περιόδων. Από αυτά προέκυψαν ότι υπάρχουν καθαρά διαθέσιμα αγροτεμάχια, συνολική έκτασης 1.216.499 στρεμμάτων. Αυτά τα αγροτεμάχια θα ελεγχθούν από τις Περιφέρειες και θα μπαίνουν σταδιακά στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα άλλα 580 αγροτεμάχια πάνω από 500 στρέμματα το καθένα με άλλους όμως όρους αφού δεν θα προορίζονται για γεωργικές καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον υπουργό και τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να δημοσιευθούν 833 αγροτεμάχια από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση.
Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι τα αγροτεμάχια αυτά αφορούν συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Eνότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας. Όσοι ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα κτήματα μπορούν να κάνουν διαδικτυακή αίτηση με καταληκτική ημερομηνία την 18η Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: