Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Άρθρο Θεόδωρου Καράολγου
Βουλευτής Β’ Περ. Θεσσαλονίκης
Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



Ισοπεδωτικό σε βάρος των πολιτών
 το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης
Τις επόμενες ημέρες στην Ελληνική Βουλή αναμένεται να συζητηθεί ένα νομοσχέδιο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ως το νομοσχέδιο της εξαθλίωσης της μισθωτής εργασίας.
            Από την αρχή καταδικάσαμε τη πολιτική του μνημονίου ως αντιαναπτυξιακή, ως ένα πλαίσιο πολιτικής που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα ελλείμματα, ύφεση και που σκοπό έχει να εμφανίσει ως μονόδρομο το ξεπούλημα της Εθνικής μας περιουσίας και σε δεύτερο στάδιο της Εθνικής μας κυριαρχίας.
            Η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει έστω αυτά που η ίδια σχεδίασε και  να πετύχει έστω και ένα από τους στόχους που έθεσε διαδοχικά σε συνεννόηση και συμφωνία με την τρόικα, την οδήγησε στη σημερινή τραγικού χαρακτήρα παρέμβαση.
            Έχουμε χάσει το μέτρημα πόσα πολυνομοσχέδια «σωτηρίας» με μορφή κατεπείγοντος έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή, σε σημείο που να κινούμαστε στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Με το παρόν νομοσχέδιο αλλάζει άμεσα ή έμμεσα οριστικά η ζωή όλης της κοινωνίας καθώς:
-         Προβλέπονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα με το προκάλυμμα  της εργασιακής εφεδρείας. Μία πρόταση της ΝΔ που στόχο είχε να μειώσει το μισθολογικό κόστος του δημοσίου και να δώσει χρόνο, ώστε να αναδιοργανωθεί το σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί για να οδηγήσει στον «καιάδα» χιλιάδες εργαζομένους και οικογένειες. Χωρίς αποτέλεσμα, όμως, καθώς όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνεργοι θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά αρνητικά στην ύφεση, ενώ θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία.
-         Το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο μετατρέπεται σε «φτωχολόγιο», καθώς αποτελεί όχημα για να μειωθούν οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων που ήδη έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις. Σαφέστατα έπρεπε να μειωθούν οι ανισότητες και οι στρεβλώσεις που υπήρχαν , αλλά αυτό έπρεπε να γίνει σε ένα βάθος χρόνου και με βελτίωση των αμοιβών των πιο χαμηλόμισθων. Εκτός αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι ο νέος αγροτικός γιατρός ή ο νεοπροσλαμβανόμενος εκπαιδευτικός είναι δίκαιο να αμοίβεται με 600€ περίπου. Μάλιστα κάνει χάρη ο υπουργός στους εργαζομένους να βάλει πλαφόν, ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων πάνω από 35% σε σχέση με το 2009.
-         Εισάγονται διαδικασίες αδιαφανείς και πρόχειρες σχετικά με την εξέλιξη και τις επιπλέον αμοιβές στο δημόσιο. Ανοίγουν  έτσι πολλά παραθυράκια για νέο μπαράζ κυβερνητικών ρουσφετιών, για το ποιοι θα λάβουν θέσεις ευθύνης και πως θα αμείβονται, ποιοι θα έχουν πριμ αποδοτικότητας και μια σειρά άλλες περίεργες προβλέψεις.
-         Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, έρχεται μια νέα φοροκαταιγίδα με τη μορφή περικοπής ή κατάργησης  δεκάδων φοροαπαλλαγών, όπως οι εκπτώσεις  σε έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, των ενοικίων, των διδάκτρων σε φροντιστήρια, των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, των ασφαλίστρων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο,  ασφαλιστικών εισφορών  και δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.
-         Αλλάζει και πάλι το αφορορολόγητο και μειώνεται δραματικά  στις 5.000€, από ένα κόμμα που καταδίκαζε ως ιδιαίτερο χαμηλό το αφορολόγητο των 12.000€. Με τον τρόπο αυτό φορολογεί ακόμα και πολίτες με εισόδημα 450€ το μήνα.
-         Με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσομεν» αποφασίζει η έκτακτη εισφορά να παρακρατείται από τους μισθούς, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εργαζομένων. Θα έλεγα ότι εδώ ταιριάζει μια έκφραση που ακούγεται ότι στο τέλος «καλύτερα η κυβέρνηση να δίνει στους εργαζομένους τις κρατήσεις και να κρατάει την καθαρή αμοιβή, πιο κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι».
-         Σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν στις  συντάξεις, καθώς προβλέπεται η οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων, των κύριων, των επικουρικών, των μερισμάτων, των εφάπαξ αποζημιώσεων. Τα άλλοτε περήφανα γηρατειά του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν πλέον ένα «βάρος» για την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης
-         Στα εργασιακά καταργούνται στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις, οδηγούμαστε στην εργασιακή ζούγκλα και στις αμοιβές των 350€! Μάλιστα για όσα χρόνια προβλέπεται να είμαστε στην εποπτεία της τρόικας, θα ισχύσει η κατ’ ουσίαν κατάργηση κάθε ρύθμισης της αγοράς εργασίας, όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός.
Αποτελεί  κατάντια για το ΠΑΣΟΚ,  ότι ενώ κατήγγειλε στο παρελθόν ως μικρές τις αυξήσεις του 3%, τώρα εφαρμόζει μειώσεις 30% χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όμως, στη μείωση των ελλειμμάτων του κράτους. Κόβει μισθούς – συντάξεις οριζόντια, «επί δικαίων και αδίκων». Την ίδια στιγμή, έχει αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού της χώρας, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι θυσίες να πηγαίνουν χαμένες. Με μια απλή ματιά στον προϋπολογισμό του 2012, βλέπουμε ότι μόνο για τόκους θα χρειαστούμε 18 δις €,  τη στιγμή που το «κακό» 2009 δίναμε  μόνον 11 δις€. Όλες μαζί οι περικοπές δηλαδή, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν το ποσό των τόκων.
      Η οικονομία μας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ας το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση ότι κάθε μέρα που περνάει, δυστυχώς χειροτερεύει η κατάσταση ακόμα περισσότερο και ας κάνει κάτι καλό επιτέλους  για τον τόπο. Ας παραιτηθεί άμεσα, να προσφύγουμε στη θέληση του Ελληνικού λαού, έτσι ώστε  να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση με νέα πολιτική, για να ανακτήσουμε επιτέλους μια πορεία προς μια υγιή ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: