Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης κάνουν όλοι οι Δήμοι πλην του Ωραιοκάστρου


Μείωση των σκουπιδιών έως και 40% και αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών απέναντι στο πρόβλημα της συνεχούς αύξησής τους επιχειρούν να πετύχουν δέκα δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία εφαρμόζοντας προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης των σκουπιδιών.

Ενας από αυτούς, ο Δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύεται μάλιστα πρωταθλητής στις προσπάθειες των τοπικών αυτοδιοικήσεων «για λιγότερα σκουπίδια». Από τον περασμένο Μάιο έχει διαθέσει δωρεάν στον παλιό δήμο 600 κάδους κομποστοποίησης και μέσα στο 2011 αναμένεται να διαθέσει άλλους 500 στους Δήμους Βασιλικών και Μίκρας, που έχουν ενταχθεί στον καλλικρατικό Δήμο Θέρμης.
Ο δήμος Θέρμης για τις ανάγκες του προγράμματος προμηθεύτηκε και διαθέτει δωρεάν 1,100 κάδους κομποστοποίησης στους κατοίκους.
Έτσι οι κάτοικοι του δήμου τώρα παράγουν το δικό τους λίπασμα.
Τα φυτικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και να μετραπούν σε λίπασμα είναι:
Φύλλα (χλωρά και ξερά) αγριόχορτα (χωρίς ώριμους σπόρους), μαραμένα λουλούδια, ροκανίδια, πριονίδια (σε ανάμειξη με πράσινα μέρη), κλαδιά θάμνων, δένδρων, χαλασμένα φρούτα, φλούδες από φρούτα, χώμα από γλάστρες όταν ανανεώνονται, φύκια θαλάσσης, κατακάθια του καφέ, φύλλα τσαγιού, γρασίδι, γκαζόν, άχυρα και ξερά χόρτα, τσόφλια από αυγά, λαχανικά της κουζίνας, κοπριές από κατοικίδια φυτοφάγα ζώα.
Τα οφέλη της οικιακής ανακύκλωσης φυτικών υλικών για τους κατοίκους είναι ότι παραμένουν στους πολίτες, σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές ανακύκλωσης και δεν έχει κανένα κόστος.
Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για ένα σύστημα που απαγορεύει την ταφή φυτικών υλικών στους ΧΥΤΑ και στο μέλλον θα επιβραβεύει οικονομικά, τους πολίτες που έχουν μειώσει τα απορρίμματα τους.



Ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη  θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης , σε συνεργασία με τους κατοίκους που θα δηλώσουν συμμετοχή εθελοντικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Όσοι πολίτες θελήσουν να αποκτήσουν δωρεάν κάδο κομποστοποίησης και να λάβουν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούν να επικοινωνούν με τη διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και να δηλώνουν τα στοιχεία τους.
Στη συνέχεια ο Δήμος θα επικοινωνεί μαζί τους για να κανονίσει την παράδοση του κάδου και του πακέτου γαιοσκωλήκων μαζί με τις οδηγίες κομποστοποίησης.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπογράψουν δήλωση αποδοχής του κάδου κομποστοποίησης προτού τον παραλάβουν.

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη έχει το περιβάλλον στη βάση κάθε δημοτικής του πολιτικής.
Έχει ενταχθεί στις πρώτες ενεργειακά βιώσιμες κοινότητες της Ελλάδας, αναλαμβάνει σταθερά οικολογικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με σχολεία και εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης και δράσεις αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.
Η δημοτική ενότητα Πανοράματος, στη διάρκεια του 2010 υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ κύριο Γεώργιο Δαουτόπουλο και τους γεωπόνους του δήμου.
Οι δημότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα παρακολούθησαν τα ενημερωτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο και στη συνέχεια παρέλαβαν από έναν κάδο κομποστοποίησης μαζί με χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες εφαρμογής της μεθόδου διαχείρισης ενός σημαντικού μέρους των οικιακών τους απορριμμάτων.

Οι κάδοι κομποστοποίησης δέχονται τα περισσότερα υπολείμματα της κουζίνας και των κήπων, μειώνοντας κατά το 30% - 40% τους χειμερινούς μήνες και κατά 50% - 60% τους καλοκαιρινούς τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: οι κάδοι για κομπόστ δεν καταναλώνουν ενέργεια και δεν παράγουν θερμοκηπικά αέρια. Επιπλέον, η κομποστοποίηση δίνει κίνητρο στον κάθε χρήστη, αφού αποκομίζει φυτικό λίπασμα που μπορεί να το ανακυκλώσει.
Ανακύκλωση και κομποστοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα ήδη στον Δήμο Θέρμης να μειωθεί κατά 30% η αποκομιδή, λέει ο δήμαρχος κ. Θ. Παπαδόπουλος. Η εφαρμογή του προγράμματος εξαπλώθηκε γρήγορα, όχι μόνο γιατί είναι μια ημιαστική περιοχή με πολλούς κήπους και ανοιχτούς χώρους, αλλά και γιατί οι δημότες - εθελοντές εκπαιδεύουν τους νεότερους στο πώς θα την εφαρμόσουν.
Η αρχή έγινε το 1999 από τον Δήμο Νάουσας Ημαθίας με αυτοσχέδιους κάδους κομποστοποίησης που κατασκεύασαν οινοποιοί. Οι Δήμοι Συκεών, Πανοράματος Σταυρούπολης, Πολίχνης, Πεύκων, Θερμαϊκού και Θέρμης εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης μοιράζοντας 200 - 250 ο καθένας. Ο Δήμος Συκεών έχει μοιράσει τελευταία περί τους 400.

Δωρεάν παροχή κάδων ως κίνητρο
Ερευνα που έγινε στους δήμους που εφαρμόζουν προγράμματα κομποστοποίησης έδειξε ότι η επιδότηση των κάδων κατά 20% μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε οκτώ μήνες.
Οι περισσότεροι δήμοι τους παρέχουν δωρεάν ως κίνητρο στους δημότες τους. Η τιμή τους ανάλογα με τη χωρητικότητα ποικίλλει από 80 - 200 ευρώ. Ενας κάδος κομποστοποίησης 300 λίτρων στοιχίζει περί τα 60 ευρώ. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η κομποστοποίηση έπρεπε ήδη να έχει γίνει θεσμός και να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια, λόγω και της μεσογειακής διατροφής μας, που παράγει πολλά φυτικά υπολείμματα. Φλούδες και κοτσάνια από οπωρολαχανικά, υπολείμματα σαλάτας, στάχτες τζακιών, τσόφλια αυγών, μικρές ποσότητες χαρτιών κουζίνας, πριονίδια, φύλλα δένδρων, υπολείμματα αρωματικών βοτάνων και καφέ είναι ορισμένα από τα υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε. Δεν κομποστοποιούνται υλικά ανακύκλωσης (αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά κ. λπ.), τα κρέατα, τα τυριά, φαγητά που περιέχουν λάδια, ζυμαρικά ή ψωμιά.



Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: