Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δέντρο κατά του καρκίνου Tabebuia impetiginosa ή lapacho το Φαρμακείο των Ινκας....


Tabebuia impetiginosa όπως επίσης και άλλα είδη αυτού του γένους, είναι δέντρα που βρίσκονται φυσικά στις άγριες περιοχές και στα δάση της Νότιας Αμερικής.
Χρησιμοποιείται επίσης ως φυτό για παραγωγή μελιού, και φυτεύεται ευρέως ως διακοσμητικό δέντρο σε κήπους, σε δημόσιες πλατείες και των λεωφόρους λόγω της εντυπωσιακής και ζωηρόχρωμης εμφάνισής που έχει όταν ανθίζει. Γνωστό είναι επίσης  ως εθνικό δέντρο της Παραγουάης. Φυτεύεται επίσης ως δέντρο οδών στις πόλεις της Ινδίας, όπως στη Βαγκαλόρη.

Από τις ημέρες της αρχαίας αυτοκρατορίας Inca, οι άνθρωποι έχουν καλέσει το δέντρο «δέντρο του Θεού» ή «ευλογημένο δέντρο από το Θεό», επειδή θεραπεύουν τις διάφορες ασθένειες. Η αυτοκρατορία Inca είναι καλά - γνωστός ως χώρα όπου καμία επιδημία δεν έχει επικρατήσει πάντα. Ένας από τους λόγους θεωρείται ασυλία που λαμβάνεται από τη συνήθη χρήση των avellanedae Tabebuia. Πολλές μελέτες έχουν γίνει από διάφορους ιατρούς και ερευνητές που δείχνουν ότι τα avellanedae Tabebuia έχουν τα διάφορα ιατρικά αποτελέσματα. Πολλά βιβλία έχουν δημοσιευθεί επίσης και εισάγουμε ένα μέρος επ' αυτού όπως παρουσιάζεται κατωτέρω
Ο εσωτερικός φλοιός της Tabebuia χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία. Αποξηρένεται, τεμαχίζεται, και έπειτα βραζεται, παράγοντας ένα πικρό καφετή-χρωματισμένο τσάι ως Lapacho ή Taheebo.
Η δυσάρεστη γεύση του ελαττώνεται όταν λαμβάνεται με μορφή χαπιών.Ο φλοιός Lapacho χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της γρίπης και της κρύας εποχής και για τη διευκόλυνση του βήχα του καπνιστή.
Tι είναι
Το lapacho ήταν ένα από τα βασικότερα βότανα που χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας. Στους τέσσερις αιώνες που ακολούθησαν την εισβολή των Ισπανών στην αμερικανική ήπειρο, το βότανο καλλιεργήθηκε περιστασιακά στην Ευρώπη. Ο τσάρος Νικόλαος Β’ και ο Γκάντι έκαναν ό,τι και εκατομμύρια Βραζιλιάνοι: ξεκινούσαν την μέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι lapacho.
Σε όλη τη Νότια Αμερική, οι ιθαγενείς φυλές πίνουν τσάι που παρασκευάζουν από τον κατατεμαχισμένο εσωτερικό φλοιό για να ενισχύσουν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού τους. Ακόμη, επί αιώνες χρησιμοποιούσαν αυτό το παραδοσιακό φάρμακο στη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, λοιμώξεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το 1882 απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε ένα από τα συστατικά του lapacho, η λαπαχόλη, μια αντιμικροβιακή και ενδεχομένως αντικαρκινική χημική ουσία. Σήμερα, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα ακατέργαστα εκχυλίσματα λαπαχόλης πιο ισχυρά από τα επεξεργασμένα  προσφέρουν αποτελεσματική προστασία ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και μυκήτων, όπως η Candida albicans, υπεύθυνη για τη μυκητιασική στοματίτιδα.
 

Τι κάνει:Οι Ινδιάνοι των τροπικών δασών έτρεφαν ανέκαθεν μεγάλη εκτίμηση για το lapacho το οποίο  χρησιμοποιούσαν ως ισχυρό φάρμακο που ενισχύει την ανοσία και προφυλάσσει από τα παράσιτα του εντέρου. Έρευνες στο Σάο Πάολο, το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έχουν αυξήσει τις γνώσεις μας σχετικά με αυτό το εκπληκτικό φυσικό φάρμακο. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γιατροί το αποδέχονται ως βοήθημα σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.
Για τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τον ιό Epstein-Barr και το σύνδρομο TATS (tired-all-the-time syndrome), το lapacho παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάρρωση λόγω της θετικής δράσης του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εντούτοις, το κύριο ενεργό σύνθετο lapachol έχει αποδειχθεί από τότε αρκετά τοξικό να σκοτώσει τα έμβρυα στους έγκυους αρουραίους και να μειώσει το βάρος της δημιουργικής κύστης στους αρσενικούς αρουραίους στις δόσεις 100 mg/l*kg του βάρους σωμάτων. Ακόμα, το lapachol έχει τις ισχυρές αντιβιοτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, και μπορεί να ταιριάξουν καλύτερα για τις τοπικές εφαρμογές.
Η χρησιμότητα ως βραχυπρόθεσμο αντιμικροβιακό και expectorant απολύμανσης, π.χ. ενάντια σε PCP στους ασθενείς του AIDS, πρόκειται ακόμα να μελετηθεί επιστημονικά. Ο εσωτερικός φλοιός Impetiginosa Tabebuia φαίνεται να αναπτύσσει την αντι δραστηριότητα pylori Helicobacter. και έχει μερικά αποτελέσματα σε άλλα ανθρώπινα εντερικά βακτηρίδια.
Ο φλοιός του είναι καφετιοί γκρίζος, σκληρός και δύσκολο να ξεφλουδιστεί. Το ξύλο είναι ενός ευχάριστου κιτρινωπού χρώματος, που δένεται μόλις και πολύ σκληρός και βαρύς (0.935 kg/dm ³). Είναι πλούσιο σε τανίνες και επομένως πολύ ανθεκτικός στον καιρό και τον ήλιο. Δεν είναι πολύ χρήσιμο για τα έπιπλα δεδομένου ότι είναι τόσο δύσκολο να εργαστεί με το χέρι.

Ιδιότητες/ενέργειες του φυτού που τεκμηριώνονται από την έρευνα:
αναλγητικός, αντιβακτηριακός, anticancerous, anticandidal, αντιμυκητιακός, αντιφλεγμονώδης, antileukemic, αντιελονοσιακός, αντιπαρασιτικός, antitumorous, ενάντιος στον ιό, εντομοκτόνο
Άλλες ιδιότητες/ενέργειες που τεκμηριώνονται από την παραδοσιακή χρήση:
αντι-αλλεργία, antiulcerous, αντιπηκτικό, αντιδυσεντερικός, αντιοξειδωτικός, αντι-ρευματικό, antivenin, στυπτικός, καρδιοτονικό,hepatotonic, immunostimulant, καθαρτικό

Προσοχή: Σε υπερβολική χρήση  μπορεί να προκαλέσει γαστροεντερική διαταραίδα ή τη ναυτία.

Αντενδείξεις: Δεν έχει υπάρξει καμία έκθεση στη λογοτεχνία των αντενδείξεων όταν χρησιμοποιείται decoction ή tincture ολόκληρου φλοιού. Εντούτοις, τουλάχιστον ένας απομονωμένος φυτοχημικός που έχει καταδείξει τις αμβλωτικές ιδιότητες στις ζωικές μελέτες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που επιβεβαιώνει την ασφάλεια παραδοσιακά decoctions φλοιών που χρησιμοποιούνται από τις έγκυοι γυναίκες (ούτε υπάρχει ένδειξη στα παραδοσιακά συστήματα ιατρικής που χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), η χρήση του d'arco του Πάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συστήνεται.
Οι μεγάλες ενιαίες δόσεις decoctions d'arco του Πάου (περισσότερα από ένα φλυτζάνια) μπορούν να προκαλέσουν γαστροεντερική διαταραίδα ή/και τη ναυτία. Μην χρησιμοποιήστε στις υψηλές δόσεις εκτός αν κάτω από τις συμβουλές ενός καταρτισμένου επαγγελματία υγείας  μειώστε τη δόση εάν νιώσετε ναυτίες.
________________________________________________________
Σημείωση: Μια ώρα πριν διάβασα στο δυαδίκτυο ότι βρήκαν το μυστικό κατά του καρκίνου απο δέντρο του Αμαζονίου και το φυλάνε μυστικό επτασφράγιστο.... Άραγε πιο να 'ναι αυτό το φυτό που θα μας σώσει και το βρήκαν οι επιστήμονες το 2012?

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου
Οι δηλώσεις που περιλαμβάνονται εν τω παρόντι δεν έχουν αξιολογηθεί από το Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το αρχείο βάσεων δεδομένων εγκαταστάσεων προορίζονται για τους λόγους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης μόνο. Αυτές οι πληροφορίες δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν, να ορίσουν ή να αντικαταστήσουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οι εγκαταστάσεις που περιγράφονται εν τω παρόντι δεν προορίζονται να θεραπεύσουν, να θεραπεύσουν, να εντοπίσουν, να μετριάσουν ή να αποτρέψουν οποιαδήποτε ασθένεια. Παρακαλώ αναφερθείτε στους όρους χρησιμοποίησής μας για τη χρησιμοποίηση αυτών των αρχείου και ιστοχώρου βάσεων δεδομένων εγκαταστάσεων.
________________________
Περιγραφή του φυτού : Ένα φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει σε μέχρι 90πόδια ύψος, αν και πολλά δείγματα είναι πολύ μικρότερα και μπορούν να κρατηθούν σε 10-20πόδια εάν είναι απαραίτητο. Το άνθισμα αρχίζει προς το τέλος χειμώνα και την άνοιξη, με τα λουλούδια που εμφανίζονται πριν από το νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα.
Αντέχει σε θερμοκρασίες εώς -5 βαθμούς Κελσίου.
Θέλει πλήρη ηλιοφάνεια. Τα δέντρα χρειάζονται την ελάχιστη προσοχή. Νερό κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών, θα είναι απαραίτητο. Είναι αρκετά ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: