Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» 15 Αυγούστου 2011

Ο Εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου είναι ένα μεγάλο γεγονός για το Ωραιόκαστρο και τους Δημότες. Πλήθος πιστών έρχονται στην Πανύγηρη της κεντρικής και πιο παλιάς εκκλησίας του Ωραιοκάστρου για να υμνήσουν την "Κοίμηση της Θεοτόκου" και να τελέσουν την περιφορά στο Ωραιόκαστρο.
Την φετεινή χρονιά δεξιά της εισόδου της εκκλησίας ήταν τοποθετημένη για πρόσκύνημα η "Παλιά Εικόνα της "Κοίμησης της Θεοτόκου"  που χρειάζεται αναπαλαίωση και δεν την εμφανίζουν κατά την διάρκεια του χρόνου.


Στην Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο Πολυχρονίδης Ανέστης, ο Καρασαβίδης Δημήτρης, ο Ματσουκατίδης Θεόδωρος και αρκετοί ακόμα που ασχολούνται με τα δημοτικά δρώμενα του τόπου και δεν κατάφεραν να φύγουν διακοπές λόγο των υποχρεώσεων που ανέλαβαν.



Η Ιστορία της εκκλησίας:


Το 1955 αποφασίστηκε από τους Ωραιοκαστρίτες η ανέγερση ενοριακού ναού μια και το Ωραιόκαστρο άρχισε να μεγαλώνει. Με ιερέα τον Στέφανο Στεφόπουλο αρχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για την ανέγερση του ναού.
Το 1960 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος με ιερέα τότε τον Μιχαήλ Τριανταφυλλίδη.
Ο Ιερός ναός του Ωραιοκάστρου «Κοίμηση της Θεοτόκου» αφιερώθηκε στο όνομα της Υπεραγίας Ημών Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο.
Από το 1970 και ως το θάνατο του εφημέριος ήταν ο Νικόλαος Φράγκος.
Οι ιερές εικόνες που κοσμούν το τέμπλο του ναού έχουν αγιογραφηθεί στο Άγιο Όρος από τον Αγιογραφικό Οίκο των Δανιηλαίων. Τα ξυλόγλυπτα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ξυλογλύπτη Γιανάκη Στυλιανό.
Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου του 1974 ο Α΄ Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιος, ετέλεσε τα εγκαίνια του Ι.Ναού. Σήμερα ο Ι.Ναός αγιογραφείται.
Στην πορεία έγιναν αρκετά έργα στο ναό και σ΄ αυτό συντέλεσαν οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου με δωρεές, οι πρόεδροι της κοινότητας και ο ιερατικός προϊστάμενος ιερέας Νικόλαος Φράγκος. Έτσι επενδύθηκε με χαλκό ο τρούλος, αλεξικέραυνο, περίφραξη του οικοπέδου, και δύο γραφικοί τρουλίσκοι έξω από το ναό. Ο ένας σκεπάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου που φιλοξενεί και μέρος των οστών και ο άλλος το γραφείο της εκκλησίας.
Πίσω από τον Ναό βρίσκεται το Πνευματικό κέντρο.


Εφημέριοι : Μοναστηρίδης Νικόλαος, Ματθαιόπουλος Γεώργιος.
Διεύθυνση : Βασιλέως Γεωργίου 2, 570 13, Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα : 2310696296
Φαξ : 2310696296

Δεν υπάρχουν σχόλια: