Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ωραιόκαστρο το όμορφο Δάσος μας αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα

Της Σοφίας Κυριακίδου




Οι Φωτογραφίες τραβήχτηκαν 31/5/2011 είναι από το δάσος πίσω από το Γυμνάσιο. Παλιά δέντρα (πεύκα για την ακρίβεια) γιέμισαν βαμβακίαση, και κολλάνε και τα νέα.... Τα κλαριά ξεραίνονται σιγά σιγά....
Κρίμα ένα δάσος που έφτιαξαν οι παππούδες μας και υπάρχει εκεί από το 1960.
Εκτεταμένες ξηράνσεις δασών παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο.

Οι ξηράνσεις οφείλονται στην προσβολή των δέντρων από έντομα. Γλίτωσε τόσες φορές από τη φωτιά, και θα ξεραθεί από την Μαρσαλίνα.

Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, δυστυχώς δεν μπορούν να βρεθούν λίγες χιλιάδες ευρώ για την καταπολέμηση των ασθενειών που συνεχίζουν να εξαπλώνονται και να καταστρέφουν τα πεύκα, τα δάση, το οξυγόνο μας.
____________________________________________________________
Τι σημαίνει η λεγόμενη «βαμβακίαση» που προκαλεί το μελιτογόνο έντομο «Μαρσαλίνα» που κάνει κυριολεκτικά αφαίμαξη στα πεύκα με αποτέλεσμα να τα ξεραίνει. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Είναι μια «φυσική αρρώστια» που θα φύγει μόνη της ή θα ξεραθούν όλα τα πεύκα; Πως εξαπλώθηκε τόσο πολύ;
Τι κάνουν οι δήμοι; Οι ψεκασμοί είναι ασφαλείς ή επικίνδυνοι για την υγεία μας και το περιβάλλον; Τι λένε οι επιστήμονες; Μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας για να σώσουμε τα δέντρα;
Η βαμβακίαση εξαπλώθηκε τόσο πολύ γιατί όπως αναφέρει ο Γ. Κωνσταντινίδης, σε άρθρο του ( Athens Voice, τ.77, 21-27 Απρ. 2005) «μετά από πιέσεις μελισσοκόμων τα περασμένα χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας, διέθεσε 735 εκατ. δραχμές (περίπου 2,1 εκατ. ευρω), από το 2ο πακέτο στήριξης, για να εμβολιαστούν 153.750 στρέμματα πευκοδάσους με το έντομο προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή μελιού που σήμερα ξεπερνάει τους 1.200.000 τόνους.»
Δεν φαντάστηκαν προφανώς την έκταση που θα είχε αυτή η βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος που όχι μόνο επέτρεψε, αλλά κι επιχορήγησε την εξαπόλυση ενός φυτοφάγου εντόμου στο περιβάλλον, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επιστημονική μελέτη, ούτε για το πώς θα ελέγχεται η εξάπλωσή του, ούτε για το πώς θα αναχαιτιστεί μια πιθανή υπερανάπτυξη του.» Το αποτέλεσμα είναι δραματικό γιατί σήμερα μεταλλάξεις του εντόμου πλήττουν κι άλλα δέντρα π.χ κυπαρίσσια, ενώ η καταστροφή έχει εξαπλωθεί πλέον έως το ελατόδασος
«Η μαρσαλίνα έχει ένα ρύγχος, υπερδιπλάσιο σε μήκος από το σώμα της και διπλωμένο σε οχτάρια μέσα σ’ αυτό. Αρχίζοντας να τρώει, ξεδιπλώνει αυτό το τεράστιο ρύγχος, το μπήγει με μανία στο πεύκο και αρχίζει να το απομυζά ενώ το σάλιο του εντόμου διαβρώνει τους ιστούς του πεύκου. Εξαιτίας του «εμβολιασμού» κάθε πεύκο φέρει χιλιάδες παράσιτα που απομυζούν ασύστολα, προκαλώντας την εξασθένηση του δέντρου μέχρις ολικής εξαντλήσεως. Στο στάδιο του «τετέλεσται», το πεύκο αναδίδει μια συγκεκριμένη αποφορά (θανάτου), που αντιλαμβάνονται κάποια κολεόπτερα έντομα αναγνωρίζοντας ότι το πεύκο είναι «αδύναμο κι απελπισμένο». Τότε τα έντομα αυτά ορμούν κι επιδίδονται σε μιαν ανελέητη ξυλοφαγική δραστηριότητα, ανοίγοντας πολλές βαθιές τρύπες στον κορμό, απ’ όπου ξεχύνεται όλο το ρετσίνι και μαζί του, η ψυχή του πεύκου. Η θανάτωση αυτή είναι οριστική και δεν αφήνει περιθώρια φυσικής αναγέννησης που αφήνουν άλλες ολοσχερείς καταστροφές όπως π.χ. οι πυρκαγιές.»

Τι έκαναν και τι θα κάνουν οι άλλοι δήμοι; Πέρυσι υπέβαλλαν αιτήσεις για την χρήση εντομοκτόνων οι δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Από τους παραπάνω η πλειονότητα χρησιμοποίησε το Admiral, λιγότεροι το Triona και το ΧΕΛΛΟΝΑ και μόνο ο δήμος Δροσιάς και ο δήμος Αγίας Παρασκευής χρησιμοποίησαν το πλέον τοξικό και νυν απαγορευμένο Insegar.Για παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά.

* Oι κ. B. Pούσσης και K.Bάγιας είναι αναπληρωτές καθηγητές του Tμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Aθηνών.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ Marchalina hellenica GENNADIUS
Υλικά
Σε 17 lt νερό βρύσης (1 τενεκές λαδιού) , προσθέτουμε:
1. 30 ml πετρέλαιο (½ φλιτζάνι του καφέ ) και
2. 30 ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου σε μορφή νιφάδων (flakes).
Το παραπάνω μίγμα διαλύεται ως εξής:
Σε ένα μπουκάλι 1,5 lt (π.χ. από coca cola) προσθέτουμε ένα ποτήρι κατά προτίμηση ζεστό νερό και τα 30 ml πετρέλαιο και τα 30 ml πράσινο σαπούνι. Τα αναμιγνύουμε χτυπώντας τα και προσθέτουμε το γαλακτώδες μίγμα στα 17 lt νερού.
Τρόπος εφαρμογής:
Με ψεκαστικό όχι απαραίτητα υψηλής πίεσης ψεκάζουμε τα πεύκα ώστε να διαβρωθούν οι «βαμβακάδες» στον κορμό. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε εκεί πού μπορούμε σκούπα/βούρτσα για καλύτερη απομάκρυνση των ωόσακκων. Προσέχουμε να μην παρασύρονται ωόσακκοι ή/και βαμβακομάζες από το νερό του ψεκαστικού.
Προφυλάξεις
1. Να μη χρησιμοποιείται πολύ νερό ψεκασμού γιατί αυτό θα δράσει αρνητικά στο ριζικό σύστημα του πεύκου.
2. Το καθάρισμα αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως και μόνο αν υπάρχουν έντονες βαμβακάδες. Ποτέ προληπτικά!
3. Για ψηλά πεύκα καλό θα είναι να ζητηθεί βοήθεια από συνεργείο ικανό να αναρριχηθεί στο πεύκο".

Aναρτήθηκε από : http://sikam.wordpress.com/2009/04/28/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια: