Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (Συνέντευξη πριν την Εκδίκαση της Υπόθεσης του στο Εφετείο)


Συνέντευξη στον Γιώργο Κατσιάνη στο ΧΡΟΝΟ(εφημερίδα)

«Δριμύ κατηγορώ» σε βάρος των επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ν. Μπάτο και Α. Γαβότση εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δ. Σαραμάντος, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο «Χ». Όπως τόνισε, οι πρώην δήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Μυγδονίας επιδιώκουν την «ανατροπή του νωπού εκλογικού αποτελέσματος» ενώ επισήμανε πως «το μόνο πράγμα που ονειρεύονται είναι να μην λειτουργήσει ο δήμος».
«Προσωπικά κατανοώ την πικρία των δύο πρώην δημάρχων από την εκλογική ήττα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιληφθούν πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες», δήλωσε ο κ. Σαραμάντος και κάλεσε τους κ. κ. Μπάτο και Γαβότση να κάνουν υπομονή μέχρι το 2014. Επιπλέον, κατηγόρησε τους επικεφαλείς της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν τη διάλυση της δημοτικής του ομάδας. «Αυτή η λογική έχει εφαρμοστεί κατά καιρούς σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, εκεί όπου παίζονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Συνεπώς, η ερώτηση που τους θέτω είναι: Άραγε ποιά συμφέροντα υποθάλπουν κάποιοι, θέλοντας να πετύχουν αυτή την διάσπαση;», αναρωτήθηκε ο κ. Σαραμάντος ενώ τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας διοίκησης και αντιπολίτευσης.
«Δυστυχώς όμως όταν κάποιοι θεωρούν ότι είναι καθεστώς, τότε δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια της δημοκρατίας. Λυπάμαι που δεν στέκονται στο ύψος τους», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και υποστήριξε πως μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να διοικεί «με απλό και κατανοητό τρόπο, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, διότι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν όλοι. Δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, δεν λέμε μεγάλες κουβέντες».

Παρά το γεγονός ότι απομένουν λίγα μόλις 24ωρα για την εκδίκαση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης της υπόθεσης της παράνομης δωρεάν λήψης και χορήγησης αδρανών υλικών από το λατομείο του Μεσαίου σε ιδιώτη, ο κ. Σαραμάντος δεν δίστασε να καταθέσει την άποψη του. «Είναι ένα θέμα που δεν με τιμά αλλά τουλάχιστον δεν νοιώθω ντροπή επειδή δεν υπάρχει ίχνος κακοδιαχείρισης και προσωπικού οφέλους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υλικά του λατομείου Μεσαίου δίνονταν δωρεάν στην κοινότητα και μετέπειτα στο δήμο Καλλιθέας, γεγονός που σημαίνει ότι ουδέποτε υπέστη ζημία ο δήμος. Πρωτόδικα, το δικαστήριο θεώρησε ότι ο δήμαρχος όφειλε να γνωρίζει τα πάντα σε ένα δήμο. Βέβαια, ο κάθε δικαστής πολλές φορές δικάζει με τον τρόπο που κρίνει αυτός και όπως κατανοεί το νόμο», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αθωωθεί. «Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που καταδικαστώ και εκπέσω του αξιώματος μου, η διοίκηση του δήμου υπάρχει και θα συνεχίσει το έργο της», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

«Ο δήμος θα πρέπει να είναι οικονομικά αυτάρκης»

Όσον αφορά το δήμο Ωραιοκάστρου, ο κ. Σαραμάντος τάχτηκε υπέρ της οικονομικής του αυτοτέλειας. «Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση της περιοχής, είτε μέσω της εκμετάλλευσης της αιολικής-ηλιακής ενέργειας, είτε μέσω της ανακύκλωσης», υποστήριξε και υπογράμμισε την ανάγκη εκμετάλλευσης των γεωφυσικών του χαρακτηριστικών. «Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τον ορεινό όγκο και τον Γαλλικό ποταμό, στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», σημείωσε. Ωστόσο, ο κ. Σαραμάντος κατέστησε σαφές πως η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να συντελεστεί με σταθερά βήματα. «Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο δημόσιο και μετά στο ιδιωτικό συμφέρον, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει η καταστροφή. Δηλαδή, να μην κοιτάξουμε μόνο τα συμφέροντα των πέντε εργολάβων που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή. Αυτός που σκέπτεται το μέλλον είναι αυτός που θέλει η περιοχή όπου κατοικεί να έχει μια διαχρονική αξία. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια περιοχή σε μια δεκαετία και στη συνέχεια να φθαρεί και να απαξιωθεί. Δεν θέλουμε, δηλαδή, μια ανάπτυξη χρηματιστηρίου», υπογράμμισε.

«Αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού στα δημοτικά τέλη»

Επιπλέον, ο κ. Σαραμάντος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την οργάνωση των υπηρεσιών του διευρυμένου δήμου, σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Θεωρώ ότι πήγαμε αρκετά καλά και καταφέραμε να βάλουμε άμεσα σε λειτουργία το νέο δήμο» επισήμανε, ενώ διευκρίνισε πως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής ήταν η συγκρότηση του τομέα της καθαριότητας.
«Προχωρήσαμε σε μια σειρά αποφάσεων, όπως είναι η κατάργηση του τέλους διέλευσης πεζοδρομίων ενώ υλοποιήσαμε και την προεκλογική μας δέσμευση για εξίσωση των δημοτικών τελών, πετυχαίνοντας μείωση ως και 45% για τους δημότες του Ωραιοκάστρου. Δεν σας κρύβω ότι η απόφαση μας αυτή έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, πανελλαδικά», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και διαβεβαίωσε πως από την εφαρμογή του μέτρου, δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το δήμο. «Πιστεύουμε ότι ήταν αναγκαία η μείωση των υψηλών δημοτικών τελών, κυρίως στο Ωραιόκαστρο και θεωρούμε ότι ο δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, κάτι που θα αποδείξουμε σε βάθος τετραετίας, άσχετα αν υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για απώλεια ετήσιων εσόδων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμώ ότι στο τέλος δεν θα έχουμε μείωση δημοτικών εσόδων για τον απλό λόγο ότι θα υποχρεώσουμε να πληρώσουν όσοι μέχρι σήμερα διαφεύγανε. Πρόκειται για αμέτρητες περιπτώσεις, είτε στη Μυγδονία, είτε στο Ωραιόκαστρο. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οικοπέδων που δηλώνουν μικρότερη επιφάνεια από εκείνη που χρησιμοποιούν, προκειμένου να γλιτώσουν την καταβολή των αντίστοιχων τελών στο δήμο», σημείωσε ο κ. Σαραμάντος και αποκάλυψε ότι οι όποιες αυξήσεις δημοτικών τελών γίνουν στο μέλλον, δεν θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό. «Έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης τη νέα μορφή διαχείρισης, η οποία ξεκινά από την μη κατασπατάληση πόρων, όπως είναι για παράδειγμα οι άσκοπες δαπάνες από προμήθειες. Μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία προϋποθέτει τη λειτουργία οργανωμένης αποθήκης υλικού, θα έχουμε τη δυνατότητα καταγραφής ακόμα και της καρφίτσας του γραφείου(!)», επισήμανε και πρότεινε την επέκταση της πρακτικής αυτής και στη δημόσια διοίκηση «για να υπάρξει η αντίστοιχη ευθύνη και ο ανάλογος έλεγχος».

«Είναι δύσκολο πλέον για μια δημοτική αρχή να μπορεί να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, αν δεν έχει μηχανοργάνωση», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ενώ ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η σύσταση γραφείου κίνησης και όρχου οχημάτων. «Έτσι, κάθε όχημα του δήμου θα διαθέτει φύλλο πορείας και εντολή κίνησης. Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουμε ότι το όχημα αυτό θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδρομή ενώ πιστεύω πως τα αρμόδια εποπτικά όργανα (τροχαία, δημοτική αστυνομία) θα πρέπει να ελέγχουν πρώτα τα δημόσια και μετά τα ιδιωτικά οχήματα», υποστήριξε ενώ τάχτηκε υπέρ της ορθότητας αυτών των πρωτοβουλιών. «Πρόκειται για βήματα που στην αρχή μπορεί να φανούν υπερβολικά ή να ξεβολέψουν κάποιους, ωστόσο εκτιμώ πως θα συμβάλλουν στην ορθή οργάνωση του δήμου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο του δήμου, ο οποίος θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση των φημολογούμενων απολεσθέντων εσόδων από την μείωση των δημοτικών τελών», είπε ο κ. Σαραμάντος.

«Μέσω της συνεννόησης θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα»

Αν και η δημοτική αρχή βρίσκεται τέσσερις μόλις μήνες στο «τιμόνι» του δήμου, ο κ. Σαραμάντος δεν απέφυγε να κάνει και αυτοκριτική. «Ο κόσμος ίσως να περίμενε περισσότερα πράγματα από εμάς, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή έργων ή η άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ θα ήθελα κάτι τέτοιο. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως προηγήθηκε η συνένωση των τριών δήμων και συγκεκριμένα, επήλθε η συνένωση της διαφορετικής νοοτροπίας των υπαλλήλων», υπογράμμισε, ενώ υποστήριξε πως απαιτείται χρόνος για να αποδώσει καρπούς η συνεργασία. «Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαία τη συνεννόηση για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει για φέτος; «Προτιμώ να αφιερώσουμε τις δράσεις μας στην οργάνωση και στην προετοιμασία του δήμου, ούτως ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2012 να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών», τόνισε και τάχτηκε υπέρ της καθιέρωσης μιας νέας κουλτούρας στην διαχείριση του δήμου, η οποία θα ακολουθείται και από τις διάδοχες διοικήσεις. «Η συνέχεια όμως για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να είναι σωστή, σοβαρή και σε στερεή βάση», είπε ο κ. Σαραμάντος.

http://www.xronews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=608:2011-05-05-09-46-53&catid=4:politics&Itemid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια: