Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/5/2011
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού κτιρίου «Π. ΜΕΛΑΣ» στο Παλαιόκαστρο του δήμου Ωραιοκάστρου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σε συνεργασία με το δήμο Ωραιοκάστρου (το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/5/11 με την τέλεση του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 προγόνων μας που έπεσαν θύματα της πρωτοφανούς για τον 20ο αιώνα κεμαλικής θηριωδίας). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία με εισηγήτρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Σορβόνης,  Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία ήρθε από το Παρίσι ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Θέμα της ομιλίας της κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ ήταν: «ΠΟΝΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ». Η κ. Γλύκατζη- Αρβελέρ, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας της κράτησε το ακροατήριο σε κατάσταση εκστασιασμού και άκρας σιωπής, αναφέρθηκε στην απαρχή της εγκατάστασης των πρώτων αποίκων από την Ελλάδα στον Πόντο, στην ιστορική διαδρομή των Ποντίων στο διάβα των αιώνων και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με τη γενοκτονική συμπεριφορά του κράτους των Νεοτούρκων. Στη συνέχεια η κ. Γλύκατζη- Αρβελέρ απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν από το κοινό με το γνωστό ευθύ και άμεσο λόγο της διανθιζόμενο αρκετές φορές με το χιούμορ που τη διακρίνει.
Την ομιλήτρια προλόγισε ο πρόεδρος το Δ.Σ της ΕΠΩΦ Ηρακλής Τσακαλίδης, ο οποίος και απήγγειλε το ποίημα του Χρήστου Αντωνιάδη «Την πατρίδαμ έχασα». Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος.
    
Στη συνέχεια ο δήμος Ωραιοκάστρου παρέθεσε τιμητικό γεύμα στην υψηλή προσκεκλημένη σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή ζωγράφος της πόλης μας Μάρη Βεργουλίδου δώρισε στην ομιλήτρια έναν πίνακα ζωγραφικής εμπνευσμένο από την Ποντιακή Γενοκτονία ενώ από δικό της έργο φιλοτεχνήθηκε και η αφίσα της εκδήλωσης.
Αναμνηστικό δώρο απένειμε στην ομιλήτρια ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ενώ αίσθηση έκαναν τα δώρα της ΕΠΩΦ προς την κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, μια πήλινη σύνθεση του Γιώργου Συμεωνίδη που αναπαριστά τον πεσόντα πόντιο μαχητή με προσκέφαλο την ποντιακή λύρα καθώς και μια φοτά (ποντιακή ποδιά) σύμβολο των αγώνων των Ποντίων για την ελευθερία.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Θεσσαλονίκης & Μελ. Μερκούρη
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 570 13 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ε-ΜAIL: οraman@oraman.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: