Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Συγκλονιστικά καθηλωτική η κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στην ομιλία της στο Ωραιόκαστρο

Κυριακή 22/5. Όσοι χώρεσαν τελικά στην κατάμεστη αίθουσα και όσοι παρέμειναν όρθιοι στους διαδρόμους και τις εισόδους, μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να παρακολούθησαν την ομιλία της κας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλής Τσακαλίδης ανοίγοντας την εκδήλωση, εξήρε την προσωπικότητα της κ. Αρβελέρ και το σημαντικό της έργο πάνω στη μελέτη του Βυζαντίου και ιδιαίτερα της πολιτικής ιδεολογίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και που με το ήθος και το κύρος της προβάλλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντος.
Η κ. Αρβελέρ έχει καταφέρει να κάνει το Βυζάντιο προσιτό στους Έλληνες, σε μικρούς και μεγάλους, επιτυγχάνοντας μια νέα θεώρηση για αυτό. Μια νέα θεώρηση που επιτρέπει να αναλογιστούμε τι ήταν αυτή η χιλιόχρονη αυτοκρατορία, να απομακρυνθούμε από τη θεωρία του σκοταδισμού και να πάρει στην ιστορία το Βυζάντιο, τη θέση που του αξίζει. Δεν ήταν απλά μόνο μια εκδήλωση καρδιάς και μνήμης για τον Ποντιακό ελληνισμό. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με τη γνώση, με τον γνωστό ρέοντα λόγο της, με διαύγεια που εκπλήσσει, με ευρηματικότητα και παραστατικότητα, αλλά και τη γνωστή της επικοινωνιακή ευθύτητα που αιχμαλωτίζει την προσοχή του ακροατή, κατόρθωσε για ακόμη μια φορά να καθηλώσει το κοινό της ομιλίας για ένα ιστορικό θέμα.
Με έναν εύληπτο μοναδικό τρόπο έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς παραβρισκόμενους να κατανοήσουν σύνθετα ιστορικά ζητήματα. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ονομασία «Βυζάντιο» που καθιερώθηκε εκ των υστέρων αντί της Ρωμανίας. Στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που αποτελεί τη συνέχεια της Άλωσης της Πόλης και την κατακλείδα της ίδιας ιστορίας. Στη στάση του Βενιζέλου απέναντι στο Ποντιακό ζήτημα. Στις ευθύνες του ελληνικού κράτους ως προς την καθυστέρηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Όταν το τούρκικο κράτος εδώ και χρόνια συστηματικά παρουσιάζει την δική του εκδοχή. Στην έλλειψη αντίστοιχων πανεπιστημιακών εδρών για την μελέτη και προβολή του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου. Ακόμη, απευθύνθηκε και στους εκπροσώπους της εκκλησίας, θέτοντας το ερώτημα, για την μη αναγνώριση του ρόλου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα, όπως έκανε αντίστοιχα με τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Η διακεκριμένη πρύτανης και ιστορικός κυρία ΕΛΕΝΗ-ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ με το εύρος των ιστορικών γνώσεων της και την άνεση που της προσδίδουν, έχει το χάρισμα να μεταδίδει τις ιδέες της, δίνοντας ταυτόχρονα στον ακροατή τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτεί και να τις επεξεργαστεί αργότερα ο ίδιος.

Σύντομο Βιογραφικό:Η ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου.
Στα βιβλία της περιλαμβάνονται η "Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" (1975), "Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές" (1975), "Η διασπορά στο Βυζάντιο" (1995),"The Making of Europe" (2000), "Γιατί το Βυζάντιο" (2009).
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα που έχει τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου).
Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζώρζ Πομπιντού-Μπομπούρ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών.
Θεωρείται μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας
Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από το δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντο οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ν. Μπάτος, Α. Γαβότσης, Α. Θεμελής, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και φυσικά πλήθος κόσμου που απέδειξε ότι υπάρχει στο Ωραιόκαστρο ένα μεγάλο, ευρύ ακροατήριο που αναζητά και συμμετέχει σε εκδηλώσεις λόγου και ποιότητας.

Αναρτήθηκε από



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: