Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (1η Μαίου 2011)

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Πρωτομαγιά (Διονύσιος Σολωμός)

Του Μαΐου ροδοφαίνεται η μέρα

που ωραιότερη φύση ξυπνάει

και την κάνουν λαμπρά και γελάει

πρασινάδες, αχτίδες, νερά.

Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι

παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι

ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,

όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη,

άνδρες, γέροι, γυναίκες παιδιά.


Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Πρωτομαγιά στο Ωραιόκαστρο 2011
Το Ωραιόκαστρο δεν είχε ιδιαίτερο ξένο κόσμο, ίσως και ο καιρός τη φετεινή χρονιά δεν βοήθησε... διαρκώς ψιχάλιζε, ο ήλιος κρυβόταν πίσω από σύννεφα όλη μέρα...
Όμως είχε κόσμο και στην τεχνητή λίμνη όπου οικογένεις με τις ψήστρες τσίκνισαν το πάρκο, και τα παιδιά έπεξαν ανέμελα...





και στο Αναψυκτήριο Κυνηγετικού Σύλλογου Ωραιοκάστρου στο βουνό μεταξύ Ωραιοκάστρου-Μελισοχωρίου ο οποίος άνοιξε πριν λίγες μέρες για τη θερινή σεζόν.
Μέσα στο πράσσινο και σε απλό φυσικό περιβάλλον φιλοξενεί τις καλοκαιρινές ζεστές νύχτες τον επισκέπτη από όλη τη Θεσσαλονίκη προσφέροντας δροσιά απίστευτη λόγο υψομέτρου, και μεζέδες σε πολύ καλές τιμές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: