Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κορυφώνεται σήμερα το Θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της Γης, και σε κάθε γωνιά του Δήμου Ωραιοκάστρου, η ορθοδοξία με κατάνυξη και ευλάβεια βιώνει τα Πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες του Δήμου Ωραιοκάστρου, για να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης.
Xιλιάδες θα είναι και φέτος οι πιστοί που θα ακολουθήσουν τις πένθιμες πομπές των Επιταφίων των ιερών ναών του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών Ωραιοκαστρίτες θα ψάλλουν τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου "Η ζωή εν τάφω", "Άξιον εστί" και "Αι γενεαί πάσαι", περιμένοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Η περιφορά του Επιταφίου στις περισσότερες εκκλησίες θα ξεκινήσει στις 8.30-9.00 το βράδυ.


Επισκεφτήκαμε μερικές εκκλησίες για να δούμε από κοντά τον επιτάφιο της κάθε περιοχής.


Λητή (Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής)
Μας έκανε εντύπωση ότι είχε πολύ κόσμο μέσα και έξω από την εκκλησία. Αργότερα μάθαμε ότι είχαν μαζί με τον επιτάφιο και κηδεία του Κίμωνα Χατζηαντωνίου.
Μελισοχώρι (Ναός Αγίου Γεωργίου)
Ένας από τους πιο παλιούς ναούς της πόλης Θεσσαλονίκης, του 1750 πολύ περιποιημένος, μοιάζει με παλιό μοναστήρι πετρόκτιστο


ΓΑΛΗΝΗ (Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού)

Πολύ κόσμο μαζεύει κάθε χρόνο ετούτη η μέρα.
Εκτός από τους ντόπιους έρχεται αρκετός κόσμος και από τη Θεσσαλονίκη, έτσι και σήμερα την Περιφορά Επιταφίου Γαλήνης ακολούθησαν αμέτρητοι πιστοί.
Οφείλουμε να πούμε ένα "μπράβο" στη Δημοτική Αστυνομία Ωραιοκάστρου που έδωσε το παρόν για πρώτη φορά τέτοια μέρα και ρύθμισε την κυκλοφορία για να περάσει ο Επιτάφιος τον κεντρικό δρόμο και να ολοκληρώσει την περιφορά και στη δεξιά πλευρά της Γαλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: