Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μπατίρης ο... “Καλλικράτης”, σε απόγνωση οι δήμαρχοι

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr  


Μάχη ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο τους επόμενους μήνες λόγω έλλειψης ρευστού, δίνουν πλέον οι νέοι δήμαρχοι, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από λίγες ημέρες.
Το ταμείο σε καθέναν από τους 14 καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης είναι μείον και κανείς δεν κάνει λόγο για έργα, παρά μόνο για χρέη. “Όχι έργα αλλά ούτε μια γέφυρα δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε. Ο Καλλικράτης είναι φτωχός και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, σχολιάζουν προβληματισμένοι οι δήμαρχοι.
Οι αιρετοί, ίσως για πρώτη φορά, έχουν αφήσει στην άκρη την υποσχεσιολογία για έργα και δράσεις, καθώς την επομένη της Πρωτοχρονιάς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείμματα και χρέη που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται αδύνατον να καλυφθούν. Για πρώτη φορά επίσης κανείς τους δεν μιλά για κανένα αναπτυξιακό έργο και δυστυχώς αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι έχουν να διαχειριστούν “μαύρες τρύπες” στα ταμεία και με το ζόρι να καλύψουν το επόμενο διάστημα τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ψαλίδι 36% στα κονδύλια
Το 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων χρόνων, αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενναίων περικοπών, ψαλίδισε κατά 30%-36% τους θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπαλώματα.

“Είμαστε πρωταθλητές στα χρέη”

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος

Για χρέη που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ στο σύνολο του καλλικρατικού δήμου Ωραιοκάστρου έκανε λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Όποιος έχει την πεποίθηση ότι θα κάνει πράγματα στο εξής έχει αυταπάτες. Ας φτάσουν πρώτα τα λεφτά για τη μισθοδοσία το επόμενο διάστημα και βλέπουμε”.
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του, ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου κατατάσσεται πρώτος σε χρέη στον νομό Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Ελλάδα. “Μόνο τα χρέη σε δάνεια αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, για αυτό το βασικό μας μέλημα είναι να δούμε την αποπληρωμή τους και πώς αυτή δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του δήμου συνολικά”, υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.
Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2011 :
http://www.makthes.gr/news/politics/67517/

Δεν υπάρχουν σχόλια: